Επιτυχής κρίνεται η δημοπρασία ισπανικών ομολόγων με την οποία αντλήθηκαν 6,03 δισ. ευρώ την Πέμπτη, καθώς η Μαδρίτη είδε την κάλυψη να διπλασιάζεται και τα επιτόκια των χρεογράφων της να υποχωρούν από τα επίπεδα ρεκόρ της προηγούμενης αντίστοιχης δημοπρασίας.

Η δημοπρασία θεωρείτο «δοκιμή κλίματος» για τον ευρωπαϊκό δανεισμό, την στιγμή που η αναταραχή στις αγορές δεν έχει κοπάσει και το ευρώ έχει υποχωρήσει, για πρώτη φορά μετά από μήνες, κάτω από το 1,3 δολ.

Το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών στόχευε την Πέμπτη σε άντληση 3,5 δισ. ευρώ με έκδοση ομολόγων λήξης 2016, 2020 και 2021.

Τα επιτόκια για τα ομόλογα όλων των λήξεων αποκλιμακώθηκαν, πέφτοντας στο 5,54% για τα δεκαετή -από το αντίστοιχο 6,97% στην πιο πρόσφατη ανάλογη δημοπρασία στις 17 Νοεμβρίου.

Η Ισπανία εκμεταλλεύτηκε τους ευνοϊκούς όρους της δημοπρασίας και δανείστηκε περισσότερο από τον αρχικό της στόχο -κίνηση που αναλυτές χαρακτηρίζουν «ιδιαίτερα έξυπνη» στο Reuters, καθώς υπάρχει κίνδυνος το κλίμα να γίνει πάλι εχθρικό στις αρχές του χρόνου.

Η καλή είδηση συνέβαλε στο θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους δείκτες να κλείνουν με μικρή άνοδο.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook