Σε συνάντηση τους, οι Υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ άναψαν το πράσινο φως σε μια συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για τα στοιχεία των επιβατών, πυροδοτώντας κριτική στο Κοινοβούλιο, το οποίο είναι τώρα υπεύθυνο για την επικύρωση της.

«Αυτή η συμφωνία δεν ανταποκρίνεται στις ανησυχίες μας σχετικά με τη διασφάλιση του απορρήτου, που εκφράστηκαν από το Κοινοβούλιο και διάφορα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, δήλωσε ο γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Jan Philipp Albrecht.

Η συμφωνία αυτή δίνει τη δυνατότητα στις αρχές των ΗΠΑ να έχουν πρόσβαση και να αποθηκεύουν προσωπικά δεδομένα, μεταξύ αυτών αριθμούς πιστωτικών καρτών επιβατών που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ. Παρά τις ανησυχίες της Γερμανίας για μία διάταξη, η οποία δίνει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα για 10 ή 15 χρόνια, με σκοπό την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι υπουργοί τελικά ενέκριναν τη συμφωνία.

Η ανταλλαγή των προσωπικών δεδομένων των επιβατών, ή PRN, λαμβάνει χώρα στα πλαίσια μιας συμφωνίας του 2007 η οποία εφαρμόζεται προσωρινά καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρνήθηκε να συναινέσει αν δεν διασφαλιζόταν το προσωπικό απόρρητο.

Αν το Κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τη νέα αυτή συμφωνία, θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθούμε.

«Με αυτή τη συμφωνία τα στοιχεία των επιβατών θα μπορούν να αποθηκεύονται μέχρι και 15 χρόνια και οι διατάξεις δεν προστατεύουν από την απεχθή πρακτική του φακελώματος. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις δικαστηρίων σε όλη την Ευρώπη καθώς και τους ευρωπαϊκούς κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων.» προσέθεσε ο Albrecht, που είναι και ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για τις εσωτερικές υποθέσεις.

«Αυτή η νέα συμφωνία θα υπονομεύσει την προστασία των δεδομένων των ευρωπαίων πολιτών, κάτι απαράδεκτο. Το Κοινοβούλιο δεν πρέπει να επιτρέψει καμία τέτοια συμφωνία και οι Πράσινοι θα κάνουν ότι μπορούν για να το εξασφαλίσουν αυτό. Το ΕΚ έχει δείξει ότι μπορεί να παίξει το ρόλο του προστάτη των πολιτών της ΕΕ με την κατάρρευση της συμφωνίας SWIFT. Πρέπει να ανταποκριθεί ξανά στις προκλήσεις.»

Εσπευσμένη συμφωνία

Οι υπουργοί της ΕΕ επέσπευσαν τη συμφωνία λίγες ώρες αφότου ο Ευρωπαίος Υπεύθυνος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Peter Hustinx, εξέφρασε τις ανησυχίες του για αυτή τη Συμφωνία. « Κάθε ορθή συμφωνία σχετικά με τη μαζική μεταφορά προσωπικών δεδομένων επιβατών σε τρίτες χώρες πρέπει να ανταποκρίνεται σε αυστηρούς κανόνες. Δυστυχώς πολλές από τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από μεριά μας και τις εθνικές αρχές προστασίας των κρατών μελών δεν λήφθηκαν υπόψη. Το ίδιο ισχύει για τις προϋποθέσεις που έθεσε το Κοινοβούλιο για να συναινέσει.

Ο Hustinx είχε αρκετές επιφυλάξεις και βρίσκει τη περίοδο των 15 ετών υπερβολική.

«Τα δεδομένα θα πρέπει να σβήνονται αμέσως μετά την εξέταση τους ή μετά από μια περίοδο το πολύ 6 μηνών», είναι η άποψη του, ενώ υπογραμμίζει ότι τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ή ενός αριθμού άλλων σαφώς καθορισμένων διεθνών εγκλημάτων.

Καλή πρακτική η συμφωνία με την Αυστραλία;

Τον Οκτώβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μια συμφωνία με την Αυστραλία για την παραχώρηση προσωπικών δεδομένων επιβατών, με αυστηρότερες προϋποθέσεις, καθώς τα δεδομένα θα μπορούν να αποθηκεύονται για μια περίοδο το πολύ 5μιση χρόνων.

Ο βρετανός ευρωβουλευτής Claude Moraes, μέλος του Ευρωπαϊκού Εργατικού Κόμματος, σημείωσε ότι η συμφωνία με την Αυστραλία είναι ένα καλό μοντέλο για τέτοιες συμφωνίες.

Ιστορικό

Tα Προσωπικά Στοιχεία Επιβατών (PNRs), είναι πληροφορίες που παρέχονται από τους επιβάτες και συλλέγονται από τοις αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να γίνει η κράτηση.

Αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται εδώ και 60 χρόνια από τελωνεία και αρχές σε όλο τον κόσμο. Αλλά μόνο πρόσφατα η τεχνολογία έκανε εφικτή την άμεση μεταφορά αυτών των δεδομένων. Αυτό μετατρέπει την πληροφορία σε ένα χρήσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση του διεθνούς εγκλήματος.

Η Επιτροπή προσφάτως εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία εκφράζονται οι γενικές αρχές μιας τέτοιας συμφωνίας με τρίτες χώρες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συμφωνία πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και διεθνών εγκλημάτων, και εκεί θα έπρεπε να περιοριστεί. Αυτό θε έπρεπε να ξεκαθαρίζεται στη συμφωνία.

Μετά από αίτημα του Συμβουλίου, η Επιτροπή κατέθεσε το Φεβρουάριο του 2011 μία πρόταση για ένα ευρωπαϊκό σύστημα PNR για την προστασία από τις τρομοκρατικές απειλές και σοβαρά εγκλήματα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook