Την πρώτη ψήφο εμπιστοσύνης για την έγκριση των μέτρων λιτότητας ύψους 33 δισεκατομμυρίων ευρώ ζητά η κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Μάριο Μόντι σήμερα, Παρασκευή, στο ιταλικό Κοινοβούλιο. Δεύτερη ψήφος εμπιστοσύνης θα συνοδεύει την έγκριση του πακέτου λιτότητας στη Γερουσία έως τα Χριστούγεννα.

Η έγκριση των μέτρων είναι εξασφαλισμένη δεδομένου του εύρους της στήριξης που διαθέτει η κυβέρνηση συνασπισμού σε αμφότερα τα σώματα του Κοινοβουλίου.

Νέες διαδηλώσεις προγραμματίζουν, εν τω μεταξύ, τα συνδικάτα της Ιταλίας, προειδοποιώντας πως η λιτότητα φέρνει την Ιταλία στα πρόθυρα «κοινωνικής έκρηξης».

Η πρόεδρος της ένωσης Cgil, του μεγαλύτερου συνδικάτου της Ιταλίας, Σουζάνα Καμούσο, δήλωσε την Τετάρτη πως η κυβέρνηση είναι βαθιά εξαρτημένη από τη στήριξη του δεξιού Λαού της Ελευθερίας (Pdl) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Τόνισε πως το πακέτο μέτρων που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση απαιτεί υπέρμετρες θυσίες από μισθωτούς και συνταξιούχους και αφήνει στους απυρόβλητο τους πλούσιους. «Βλέπουμε ότι υπάρχει κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης» δήλωσε η Καμούσο.

Η «πρεμιέρα» των κινητοποιήσεων των συνδικάτων έγινε τη Δευτέρα με τρίωρη στάση εργασίας στην οποία συμμετείχαν όλες οι ενώσεις εργαζομένων, έπειτα από χρόνια διαίρεσης και πολεμικής. Θα ακολουθήσει στις 16 Δεκεμβρίου απεργία στο ιταλικό Δημόσιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook