Το τεστ Παπανικολάου που ανιχνεύει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω με την προσθήκη μιας ακόμη εξέτασης που αναζητά σημάδια του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος προκαλεί τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Lancet Oncology δείχνουν ότι όταν τεστ Παπ στα οποία είχαν υποβληθεί χιλιάδες Ολλανδές ελέγχθηκαν επίσης και για τον ιό HPV, οι γιατροί μπόρεσαν να εντοπίσουν περισσότερους καρκίνους σε πρώιμο στάδιο.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες, όλες οι γυναίκες με ενεργή σεξουαλική ζωή, πρέπει να υποβάλλονται ετησίως σε έλεγχο με τεστ Παπανικολάου. Η εξέταση περιλαμβάνει τη λήψη κυτταρολογικού δείγματος από τον τράχηλο της μήτρας, το οποίο ελέγχεται για πιθανές αλλαγές που μπορεί να συντελέσουν την εκδήλωση καρκίνου.

Ο ιός HPV, είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ήδη είναι διαθέσιμο εμβόλιο, το οποίο χορηγείται σε κορίτσια εφηβικής ηλικίας και πριν την έναρξης της σεξουαλικής τους ζωής. Μάλιστα εξετάζεται και η περίπτωση του εμβολιασμού των αγοριών, αν και ακόμη και δεν έχει εκδοθεί σχετική οδηγία.

Επειδή το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί να προλαμβάνει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, οι πλειοψηφία των ενηλίκων γυναικών είναι απροστάτευτες και το HPV τεστ κατά τη διάρκεια του τεστ Παπ πιστεύεται ότι είναι ένας καλός τρόπος ανίχνευσης των ασθενών υψηλού κινδύνου.

Προς το παρόν το τεστ HPV διενεργείται εφόσον το τεστ Παπ δεν δώσει ξεκάθαρα αποτελέσματα και πάντα με στόχο να αποφευχθούν πιθανόν μη αναγκαίες επίπονες επεμβατικές διαδικασίες ελέγχου.

Στη ολλανδική μελέτη εφαρμόστηκε η αρχή του λεπτομερούς ελέγχου κάθε δείγματος, με τις γυναίκες που έχουν θετικό αποτέλεσμα για στελέχη του HPV που είναι υψηλού κινδύνου, να καλούνται για περαιτέρω εξετάσεις.

Η ανάλυση των δειγμάτων 45.000 γυναικών έδειξε ότι η τακτική αυτή, του ταυτόχρονου τεστ Παπ και HPV, απέτρεψε επιπλέον 10 καρκίνους ανά 100.000 γυναίκες που εξετάστηκαν, συγκριτικά με τον συμβατικό έλεγχο, ενώ αποκάλυψε και έναν μεγάλο αριθμό προκαρκινικών μορφωμάτων, που μπορούσαν να αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι το τεστ HPV θα πρέπει να αποτελέσει μέρος της καθημερινής κλινικής πρακτικής, για γυναίκες 30 ετών και άνω. Αν συμβεί αυτό, θεωρητικά ορισμένες γυναίκες αντί να υποβάλλονται σε γυναικολογικό έλεγχο ανά τριετία, θα μπορούσαν να το κάνουν ανά πενταετία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν κάθε γυναίκα που έχει αρνητικό αποτελέσματα στο τεστ HPV, έχει εξαιρετικά χαμηλό κίνδυνο καρκίνου για την προσεχή τριετία ή πενταετία.

(health.in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook