Ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία στο Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων όσο όμως και η Αστυνομία μετά το πρωτοφανές επεισόδιο το οποίο εκτυλίχθηκε χθες το πρωί στο Χάρακα. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τις αναφορές και τη μήνυση που κατέθεσαν οι αστυνομικοί του ΤΑΕ, ο δήμαρχος της περιοχής υπήρξε ο αρνητικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης.

Όπως γράφει η \”Νέα Κρήτη\”, όλα ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί, όπως προβλέπεται, κλίθηκαν να ελέγξουν τα λεωφορεία του δήμου με τα οποία επρόκειτο να πραγματοποιήσουν ημερήσια εκδρομή τα παιδιά της Α και Β τάξης του Δημοτικού σχολείου.

Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ούτε λίγο – ούτε πολύ ότι το λεωφορείο δεν είχε περάσει από ΚΤΕΟ, δεν είχε κάρτα καυσαερίων και επιπλέον έφερε φθαρμένα ελαστικά. Το κλιμάκιο του ΤΑΕ όχι απλά δεν έδωσε το πράσινο φως για να επιβιβαστούν τα παιδάκια, αλλά ξήλωσαν τις πινακίδες του λεωφορείου το οποίο ακινητοποιήθηκε.

Σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο της μήνυσης που κατέθεσαν οι αστυνομικοί, στην υπόθεση του ελέγχου παρενέβη ο Δήμαρχος , ο οποίος απέσπασε από τα χέρια του αστυνομικού τις πινακίδες αφού προηγουμένως τον έσπρωξε, καλώντας τον να τις παραλάβει αν θέλει από … το Δημαρχείο.

Οι αστυνομικοί, ενημέρωσαν αρμοδίως την υπηρεσία τους, όμως εξαιτίας της ειδικής διάταξης που υπάρχει δεν επιτρέπεται η σύλληψη των αιρετών. Αργά το απόγευμα όπως έγινε γνωστό οι αστυνομικοί κατέθεσαν μήνυση εναντίον του εγκαλώντας τον για τη στάση και τη συμπεριφορά του.

 Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κυπριωτάκη δήλωσε ότι ο οδηγός δεν είχε προλάβει να παραλάβει την νέα κάρτα ασφαλιστηρίου η οποία είχε λήξει πριν 2-3 ημέρες ενώ όσον αφορά το ΚΤΕΟ το ραντεβού για να περάσει το λεωφορείο από έλεγχο ήταν προγραμματισμένο , σύμφωνα πάντα με τον κ. Κυπριωτάκη, για την επόμενη εβδομάδα .

Ο Δήμαρχος ωστόσο στάθηκε στην κίνηση από πλευράς αστυνομικών να αφήσουν στο δρόμο δεκάδες μικρά παιδιά , τα οποία και στη συνέχεια κλήθηκαν από τον συγκεκριμένο χώρο να παραλάβουν με τα αυτοκίνητα οι γονείς τους

Ανακοίνωση του Δημάρχου Αρχανών – Αστερουσίων

\” Ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων έχει καταφέρει μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες να εξασφαλίσει επαρκείς και ασφαλείς μεταφορές για όλους τους μαθητές που μετακινούνται -προς και από -τις σχολικές μονάδες της περιοχής.

Το ατυχές περιστατικό που συνέβη στο Χάρακα με αφορμή τον αστυνομικό έλεγχο των λεωφορείων του Δήμου μας για την εκδρομή του Δημοτικού Σχολείου, έχει εξελιχθεί σε μείζον θέμα που αγνοεί σοβαρές πτυχές της πραγματικότητας.
Καταρχήν, ως οφείλουμε στο πλαίσιο της νομιμότητας, όχι απλά δεχόμαστε αλλά επιζητούμε επισταμένους ελέγχους για την ασφάλεια των μεταφορών των μαθητών. Οι τυπικές παραβάσεις ακολουθούν τη διαδικασία που προβλέπεται νομικά και ακολουθούν οι σχετικές κυρώσεις.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, και μετά τις τυπικές παραβάσεις που διέγνωσαν οι αστυνομικές αρχές για το θέμα της ασφάλισης των οχημάτων και τον έλεγχο του ΚΤΕΟ, υπήρξε άμεση επικοινωνία του Δημάρχου με τον κο Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Πύργου και τον κο Αστυνομικό Διευθυντή Ηρακλείου με περιεχόμενο:

Τη διαβεβαίωση για την απόλυτη ασφάλεια των οχημάτων η οποία επρόκειτο να πιστοποιηθεί με τον ήδη προγραμματισμένο έλεγχο από το ΚΤΕΟ και την άμεση επίδοση των αποδεικτικών εγγράφων για την ασφάλιση των οχημάτων.
Κυρίως όμως τέθηκε από τον Δήμαρχο το ζήτημα της αποφυγής αφαίρεσης των πινακίδων λόγω της άμεσης ανάγκης ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών με τα συγκεκριμένα λεωφορεία. Είναι εύλογο, ότι δε θα μπορούσαν 120 παιδιά να παραμείνουν στο δρόμο αναζητώντας τρόπο μετακίνησης, σε μια περίοδο που σχεδόν το σύνολο των οικογενειών τους ασχολούνται με την συλλογή ελαιοκάρπου.

Παρόλο που υπήρξε απόλυτη κατανόηση και συναίνεση σε αυτό το επίπεδο, δε συνέβη δυστυχώς το ίδιο και με τα αστυνομικά όργανα που προφανώς ένιωσαν ότι σε μια περιοχή που οι πολίτες αναζητούν μάταια την αίσθηση ασφάλειας που υποτίθεται ότι προσφέρουν , βρήκαν ξαφνικά ρόλο και λόγο ύπαρξης.

Έτσι, μετά από τις γραφικές νουθεσίες για την αξία της ασφάλειας(!) στη Δημοτική Αρχή, αποφάσισαν ότι η θέση των 120 παιδιών είναι στο δρόμο ενώ η θέση του Δημάρχου στο γραφείο του εισαγγελέα με παραπομπή και ενδεχομένως στο κρατητήριο.

Οι αναφορές στα ΜΜΕ για το ύφος και τη συμπεριφορά του Δημάρχου στο εν λόγω περιστατικό, είναι τόσο προσβλητικές όσο προσβλητική ήταν και η συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων απέναντί του.

Θεωρούμε πάντως ότι ο ζήλος που επέδειξαν στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα μπορούσε να αποτελέσει σύμμαχο του πολίτη αν επικέντρωναν το ενδιαφέρον τους στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών που έχουν την ευθύνη να διαχειριστούν.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook