Το πρωί της Πέμπτης η Ένωση Συντακτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ ανακοίνωσε τις υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες 2012.

Με έξι υποψηφιότητες στα βραβεία των Χρυσών Σφαιρών για τη χρονιά που φεύγει, η ασπρόμαυρη ταινία «The artist» – βωβή παρακαλώ -, μπορεί και τυπικά πλέον να θεωρηθεί η μεγάλη έκπληξη του 2011. Το φιλμ του Μισέλ Χαζαναβίσους το οποίο άρχισε να ακούγεται από το περασμένο φεστιβάλ Κανών τον Μάιο (και έκανε την πανελλήνια πρεμιέρα του στις Νύχες Πρεμιέρας) διεκδικεί τα βραβεία καλύτερης κωμωδίας ή μιούζικαλ, ανδρικής ερμηνείας σε κωμωδία ή μιούζικαλ (Ζαν Ντεζαρντέν), σκηνοθεσίας (Μισέλ Χαζαναβίσιους), β\’ γυναικείας ερμηνείας (Μπεατρίς Μπεζό) σεναρίου (Χαζαναβίσιους) και μουσικής (Λουντοβίκ Μπουρσέ).

Μια θέση παρακάτω, στις πέντε υποψηφιότητες βρίσκονται δυο ταινίες, οι «Απόγονοι» του ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Πέιν με τον Τζορτζ Κλούνεϊ αλλά και το δραματικό φιλμ «Υπηρέτριες» που αναφέρεται στην ταλαιπωρία των μαύρων υπηρετριών στον αμερικανικό Νότο της δεκαετίας του 1960.

\"Σκηνή

Οι «Απόγονοι» του Αλεξάντερ Πέιν διεκδικούν πέντε Χρυσές Σφαίρες, ανάμεσα στις οποίες ανδρικής ερμηνείας σε δραματική ταινία (Τζορτζ Κλούνεϊ) και β\’ γυναικείας ερμηνείας (Σεϊλίν Γούντλεϊ)

Ο Κλούνεϊ ωστόσο, «κτυπά» σε τρεις υποψηφιότητες. Εκτός από τη Χρυσή Σφαίρα ανδρικής ερμηνείας σε δραματική ταινία που διεκδικεί για τους «Απογόνους» είναι επίσης υποψήφιος για την Χρυσή Σφαίρα σκηνοθεσίας και σεναρίου για το πολιτικό φιλμ «Αι ειδοί του Μαρτίου» που βρίσκεται μέσα στην εξάδα των υποψηφίων για καλύτερη δραματική ταινία.

Τρεις υποψηφιότητες όμως μάζεψε και το «Moneyball» του Μπένετ Μίλερ με τον Μπραντ Πιτ στον ρόλο ενός οραματιστή γενικού μάνατζερ που φιλοδοξεί να αλλάξει το σύστημα μέσα στο οποίο λειτουργεί το μπέιζμπολ. Το φιλμ βρίσκεται στις λίστες για την καλύτερη δραματική ταινία, καλύτερη ανδρική ερμηνεία σε δραματική ταινία (Πιτ).

Τρεις όμως είναι οι υποψηφιότητες και για το «Hugo». Το «ερωτικό γράμμα» του Μάρτιν Σκορσέζε προς τον ίδιο τον κινηματογράφο, είναι υποψήφιο για την Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής ταινίας, σκηνοθεσίας και μουσικής (Χάουαρντ Σορ).

\"Σκηνή

Για πολλοστή φορά στην καριέρα της η Μέριλ Στριπ διεκδικεί Χρυσή Σφαίρα ερμηνείας. Αυτή την φορά ως Μάργκαρετ Θάτσερ στην ταινία «Σιδηρά Κυρία»

Οι βιογραφικές ταινίες «Σιδηρά κυρία» (Μάργκαρετ Θάτσερ) και «J. Edgar» (Τζέι Εντγκαρ Χούβερ) είναι υποψήφιες μόνον για τις ερμηνείες τους (Μέριλ Στριπ και Λεονάρντο ντι Κάπριο αντιστοίχως), ενώ για την ερμηνεία του ως Ζίγκμουντ Φρόιντ στην «Επικίνδυνη μέθοδο» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ είναι υποψήφιος ο Βίγκο Μόρτενσεν. Ωστόσο, η επίσης βιογραφική κομεντί «Επτά μέρες με την Μέριλιν» που αναφέρεται στα γυρίσματα της ταινίας «Ο πρίγκηπας και η χορεύτρια» με την Μέριλιν μονρόε και τον Λόρενς Ολίβιε, διεκδικεί τρία βραβεία: καλύτερης κωμωδίας ή μιούζικαλ, καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε κωμωδία ή μιούζικαλ (Μισέλ Γουίλιαμς στον ρόλο της Μονρόε) και καλύτερου Β\’ ανδρικού ρόλου (Κένεθ Μπράνα στον ρόλο του Ολίβιε)

Ολα δείχνουν ότι φαβορί στην κατηγορία της β\’ ανδρικής ερμηνείας είναι ο Κρίστοφερ Πλάμερ που υποδύθηκε τον ομοφυλόφιλο πατέρα του Γιούαν Μακ Γκρέγκορ στους «Πρωτάρηδες», ενώ είναι πολύ χαρμόσυνο το γεγονός ότι οι Χρυσές Σφαίρες δεν αγνόησαν την Τίλντα Σουίντον που για το «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν» διεκδικεί το βραβείο καλύτερης ερμηνείας σε δραματική ταινία.

Δυνατή η παρουσία και του Ράιαν Γκόσλινγκ καθώς είναι το μόνο πρόσωπο που φιγουράρει σε δυο κατηγορίες ερμηνειών. Πρώτο για δραματικό ρόλο στο «Αι ειδοί του Μαρτίου» του Κλούνεϊ, και δεύτερον το «Crazy stupid love». Κρίμα όμως που η δουλειά του στο «Drive» αγνοήθηκε γιατί αυτή ήτανη η καλύτερη εφετινή του ερμηνεία.

\"Σκηνή

Το «Μεσάνυχτα στο παρίσι» του Γούντι Αλεν είναι υποψήφιο για τέσσερις Χρυσές Σφαίρες ανάμεσα στις οποίες και καλύτερης ανδρικής ερμηνείας σε κωμωδία ή μιούζικαλ για τον Οουεν Γουίλσον (δίπλα στην Ρέιτσελ Μακ Ανταμς)




Από την παλιά φρουρά, πολύ καλή η παρουσία τόσο του Γούντι Αλεν όσο και του Ρόμαν Πολάνσκι. Το  «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» _ η εμπορικότερη ταινία του Γ. Αλεν στην Αμερική_ φιγουράρει σε τέσσερις κατηγορίες των Χρυσών Σφαιρών, ανάμεσα στις οποίες και της καλύτερης σκηνοθεσίας, ενώ το «Carnage» του πολωνοεβραίου Πολάνσκι που είναι το «κακό παιδί» στις Ηνωμένες Πολιτείες διεκδικεί τρεις_ δυο από τις οποίες για τις ερμηνείες των Τζόντι Φόστερ και Κέιτ Γουίνσλετ.

\"Σκηνή

Υποψήφια για την Χρυσή Σφαίρα γυναικείας ερμηνείας σε κωμωδία ή μιούζικαλ η Κέιτ Γουίνσλετ (δίπλα στον Κρίστοφ Βαλτς) στο «Carnage» του Ρόμαν Πολάνσκι

Την πιο ανορθόδοξη υποψηφιότητα στις εφετινές Χρυσές Σφαίρες όμως, θα την βρούμε στην κατηγορία της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας όπου το σκηνοθετικό ντεμπούτο της… Αντζελίνα Τζολί (!) μια αμερικανική παραγωγή γυρισμένη στα βοσνιακά ονόματι «In the land of blood and honey» διεκδικεί το βραβείο δίπλα: α) στο «Δέρμα που κατοικώ» του Πέδρο Αλμοδόβαρ, β) το «Παιδί με το ποδήλατο» των βέλγων αδελφών Νταρντέν, γ) το κινέζικο «Jin líng shí san chai /The Flowers of War» του Ζανγκ Γιμού και δ) το αριστουργηματικό φιλμ από το Ιράν «Ενας χωρισμός» του Ασγκάρ Φαρχαντί.

\"Σκηνή

Ο Αντόνιο Μπαντέρας και η Ελενα Ανάγια, πρωταγωνιστές της ταινίας «Το δέρμα που κατοικώ» του Πέδρο Αλμοδόβαρ, υποψήφιο για την Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας

Τα βραβεία των Χρυσών Σφαιρών δίδονται από τα μέλη της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Λος Αντζελες και η τελετή απονομή θα γίνει την Κυριακή 15 Ιανουαρίου. Οι Χρυσές Σφαίρες θεωρούνται προάγγελοι των βραβείων Οσκαρ.

Ολες οι κινηματογραφικές υποψηφιότητες

Καλύτερη δραματική ταινία
Οι απόγονοι
Υπηρέτριες
Hugo
Αι ειδοί του Μαρτίου
Money ball
War horse

\"Σκηνή

Σκηνή από το «War horse» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, υποψήφιο για την Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής ταινίας

Καλύτερη κωμωδία ή μιούζικαλ
The Artist
Φιλενάδες
Carnage
50/50
Μεσάνυχτα στο Παρίσι
Επτά μέρες με την Μέριλιν

Καλύτερη ανδρική ερμηνεία σε δραματική ταινία
Τζορτζ Κλούνεϊ (Οι απόγονοι)
Λεονάρντο ντι Κάπριο (J. Edgar)
Μάικλ Φασμπέντερ (Shame)
Ράιαν Γκόσλινγκ (Αι ειδοί του Μαρτίου)
Μπραντ Πιτ (Moneyball)

Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία σε δραματική ταινία
Γκλεν Κλόουζ (Albert Nobbs)
Βαϊόλα Ντέιβις (Υπηρέτριες)
Ρούνει Μάρα (Το κορίτσι με το τατουάζ)
Μέριλ Στριπ (Σιδηρά Κυρία)
Τίλντα Σουίντον (Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν)

Καλύτερη ανδρική ερμηνεία σε κωμωδία ή μιούζικαλ
Ζαν Ντιζαρντέν (The Artist)
Μπρένταν Γκλίζον (Εκτός νόμου και χρόνου)
Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ (50/50)
Ράιαν Γκόσλινγκ (Crazy, stupid love)
Οουεν Γουίλσον (Μεσάνυχτα στο Παρίσι)

Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία σε κωμωδία ή μιούζικαλ
Τζόντι Φόστερ (Carnage)
Σαρλίζ Θερόν (Young adult)
Kρίστεν Γουίγκ (Φιλενάδες)
Μισέλ Γουίλιαμς (Επτά μέρες με την Μέριλιν)
Κέιτ Γουίνσλετ (Carnage)

Καλύτερη β’ ανδρική ερμηνεία
Κένεθ Μπράνα (Επτά μέρες με την Μέριλιν)
Αλμπερτ Μπρουκς (Drive)
Τζόνα Χιλ (Moneyball)
Βίγκο Μόρτενσεν (Μια επικίνδυνη μέθοδος)
Κρίστοφερ Πλάμερ (Οι πρωτάρηδες)

Καλύτερη β’ γυναικεία ερμηνεία
Μπερενίς Μπεζό (The Artist)
Τζέσικα Τσαστέιν (Υπηρέτριες)
Οκτάβια Σπένσερ (Υπηρέτριες)
Σαϊλέν Γούντλεϊ (Οι απόγονοι)
Τζάνετ Μακ Τιρ (Albert Nobbs)

Καλύτερη σκηνοθεσία
Γούντι Αλεν (Μεσάνυχτα στο Παρίσι)
Τζορτζ Κλούνεϊ (Αι ειδοί του Μαρτίου)
Μισέλ Χαζαναβίσιους (The Artist)
Αλεξάντερ Πέιν (Οι απόγονοι)
Μάρτιν Σκορσέζε (Hugo)

Καλύτερο σενάριο
Μισέλ Χαζαναβίσιους (The Artist)
Τζορτζ Κλούνεϊ, Γκραντ Χέσλοφ, Μπο Γουίλιμον (Αι ειδοί του Μαρτίου)
Γούντι Αλεν (Μεσάνυχτα στο Παρίσι)
Αλεξάντερ Πέιν, Τζιμ Ρας, Νατ Φάξον (Οι απόγονοι)
Στίβεν Ζαίλιαν, Ααρον Σόρκιν, Σταν Τσέρβιν (Moneyball)

Καλύτερο τραγούδι
Lay your head down (Albert Nobbs)
Hello, hello (Ζουμπαίος και Ιουλιέτα)
The living proof (Υπηρέτριες)
The keeper (Φύλακας αγγέλων)
Masterpiece (W.E.)

Καλύτερη μουσική
Λουντοβίκ Μπουρσέ (The Artist)
Τρεντ Ρέζνορ, Ατικους Ρος (Το κορίτσι με το τατουάζ)
Χάουαρντ Σορ (Hugo)
Τζον Γουίλιαμς (War horse)
Εϊμπελ Κορζενιόφσκι (W.E.)

Καλύτερο κινούμενο σχέδιο
Οι περιπέτειες του Τεν Τεν
Ο γιός του Αη Βασίλη
Αυτοκίνητα 2
Rango

Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία
Το δέρμα που κατοικώ (Ισπανία, Πέδρο Αλμοδόβαρ)
Jin líng shí san chai /The Flowers of War (Κίνα /Χονγκ Κονγκ, Ζανγκ Γιμού)
Το παιδί με το ποδήλατο (Βέλγιο, αδελφοί Νταρντέν)
Ενας χωρισμός (Ιράν, Ασγκάρ Φαρχαντί)
In the land of blood and honey (ΗΠΑ, Αντζελίνα Τζολί) Η ταινία είναι γυρισμένη στα βοσνιακά

\"http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/38597CDBC9CA007C95A4A78C31756777.jpg\"
Σκηνή από την ταινία «Ιn the land of blood and honey» της Αντζελίνα Τζολί. Το φιλμ είναι υποψήφιο για την Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας

Πότε θα προβληθούν κάποιες από τις παραπάνω ταινίες στην Ελλάδα
The Artist 22 Δεκεμβρίου
Επτά μέρες με την Μέριλιν 22 Δεκεμβρίου
Σιδηρά κυρία 12 Ιανουαρίου
Το κορίτσι με το τατουάζ 12 Ιανουαρίου
Απόγονοι στις 26 Ιανουαρίου
Hugo στις 16 Φεβρουαρίου
Shame 9 Φεβρουαρίου
Carnage μέσα στον Φεβρουάριο
J. Edgar μέσα στον Ιανουάριο


(Βήμα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook