Συγκινητικές ιστορίες εκτυλίσσονται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο με ανθρώπους να στέκονται υπομονετικά στην ουρά για μερικές σακούλες τρόφιμα μη μπορώντας πλέον να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

 Με αξιοπρέπεια, πολλοί από αυτούς «καλοστεκούμενοι» που μέχρι χθες θα τους συναντούσες πίσω από το γραφείο τους σε κάποια υπηρεσία, άνθρωποι της δουλειάς που δεν φαντάζονταν ποτέ ότι θα έφταναν στην ουρά για τις κοινωνικές παροχές της Περιφέρειας.

Οι περισσότεροι διστάζουν να μιλήσουν στους δημοσιογράφους, αποφεύγουν τις κάμερες και τις φωτογραφίες και θέλουν απλά να πάρουν τα τρόφιμα, μακαρόνια, ρίζι, λάδι, λαχανικά, βούτυρο και μπισκότα, και να φύγουν για την αναζήτηση ενός έστω μεροκάματου ώστε να μπει ένα έστω και μικρό εισόδημα στο σπίτι.

Άλλοι τα λένε έξω από τα δόντια, μιλάνε για το πώς έφτασαν εδώ για την ανεργία που τους χτύπησε την πόρτα και για τις σακούλες με τα τρόφιμα που αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών τους.

Ο Μανώλης είναι 42 χρονών και έχει μια μικρή κόρη που την ίδια μέρα έχει τα γενέθλιά της. Οι σακούλες θα είναι το καλύτερο δώρο σήμερα λέει στο Flashnews.gr. «Είμαι άνεργος επί μήνες. Απευθύνθηκα παντού, ρίξαμε τα μούτρα μας και φτάσαμε ακόμα και στα γραφεία των βουλευτών. Αδιαφορία παντού και συνεχώς νέα μέτρα. Μας λένε ότι καταλαβαίνουν αλλά εγώ βλέπω νέους ανθρώπους σαν κι εμένα να φτάνουν στα όριά τους και πολλοί από αυτούς ακόμα και στην αυτοκτονία. Δεν είναι κανέναν από τους στενοχωρημένους βουλευτές του νομού μας να αυτοκτονήσει…»

«Να τα φάμε μαζί με τον Πάγκαλο»

Οι σακούλες από το κοινωνικό παντοπωλείο είναι μια βοήθεια. Σε μια εβδομάδα όμως θα αναζητώ την επόμενη διανομή τροφίμων ενώ έρχονται και Χριστούγεννα. Εδώ μας έφτασαν. Αν νομίζουν πως έτσι περνάει μια οικογένεια είναι γελασμένοι. Εγώ κάνω δώρο τη μία από τις σακούλες μου στον κύριο Πάγκαλο, να έρθει να τα φάμε και αυτά μαζί, να δει πώς περνάμε και που μας κατάντησαν.

Δίπλα του ο Μαρίνος, 50 χρονών οικοδόμος και επίσης άνεργος εδώ και 17 μήνες. Κάνει που και που κάποια μεροκάματα αλλά τα λεφτά δε φτάνουν ούτε για τις βασικές ανάγκες. Είναι άνεργη και η γυναίκα του ενώ έχει δύο μικρά παιδιά.

«Τον προηγούμενο μήνα πλήρωσα για να εξαγοράσω τα ένσημά μου ώστε να έχουμε μια περίθαλψη εγώ και η οικογένειά μου. Την ίδια μέρα μου ήρθε ο λογαριασμός της ΔΕΗ με το χαράτσι 320 ευρώ για το σπίτι που μένουμε. Δεν έχω να τους πληρώσω ούτε το ρεύμα. Τα τρόφιμα που πήρα σήμερα θα φτάσουν για λίγες μέρες. Μετά θα πάω στο Γάζι όπου μένω, σε άλλη διανομή του δήμου εκεί και θα σταθώ ξανά στην ουρά για να βγάλουμε την περίοδο των Χριστουγέννων».

Βαλίτσες για το εξωτερικό

«Μέχρι πρότινος στις ουρές για διανομή τροφίμων έβλεπες κυρίως μετανάστες. Τώρα οι έλληνες είναι περισσότεροι» λέει στο Flashnews η κυρία Άννα 43 ετών. Ετοιμάζομαι να φύγω στη Γερμανία, γεννήθηκα εκεί και ξέρω καλά τη γλώσσα. Ήρθα στην Ελλάδα για καλύτερα και τώρα χτυπάω το κεφάλι μου. Δεν υπάρχει πια κανένα μέλλον για μένα εδώ».

Η διανομή τροφίμων από το κοινωνικό παντοπωλείο συνεχίζεται για δεύτερη μέρα σήμερα τόσο στο Ηράκλειο όσο και στις Μοίρες. Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη αρμόδια για θέματα κοινωνικής πολιτικής Θεανώ Βρέντζου συνολικά 1000 οικογένειες από το νομό Ηρακλείου θα λάβουν τρόφιμα ενώ αντίστοιχη διανομή θα γίνει στο Νομό Ρεθύμνου για 500 οικογένειες και ακολουθούν αντίστοιχες δράσεις για τα Χανιά και το Λασίθι.

Μάριος Διονέλλης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook