Νομοθετική ρύθμιση για τη διαδικασία έκδοσης άδειας ίδρυσης και άδειας λειτουργίας των κτηνοτροφικών μονάδων, επεξεργάζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όπως αναφέρει σε έγγραφο της, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη, έχουν ήδη ζητηθεί, από τις Διευθύνσεις Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στοιχεία σχετικά με τη λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων, τα οποία αφορούν στον αριθμό όλων των υφισταμένων κτηνοτροφικών μονάδων ανά νομό, στον αριθμό των κτηνοτροφικών μονάδων που έχουν αρχίσει τη διαδικασία έκδοσης άδειας ίδρυσης και άδειας λειτουργίας και στα κυριότερα προβλήματα τα οποία καθιστούν δύσκολη την έκδοση άδειας λειτουργίας των κτηνοτροφικών μονάδων κ.α.

Το υπουργείο πιστεύει ότι τα στοιχεία αυτά θα συμβάλλουν στην καλύτερη ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, ώστε να δοθεί μια οριστική και αποτελεσματική λύση στο χρονίζον αυτό πρόβλημα.

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας, όπως διαβεβαιώνει η κ. Αποστολάκη, είναι η επιτάχυνση των πολύπλοκων υφιστάμενων διαδικασιών μέσω της ελαχιστοποίησης των ενεργειών που απαιτούνται για την έκδοση της άδειας.

Στο πλαίσιο των άμεσων μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση, εντάσσονται και διατάξεις οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο \”Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών\” και θα προβλέπουν ότι οι σταβλικές επιτροπές συγκροτούνται από τρία πλέον μόνο μέλη και δεν θα είναι αμειβόμενες, ενώ οι μισθώσεις των δημοτικών βοσκοτόπων από ετήσιες μετατρέπονται σε τριετείς.

Η υφυπουργός σημειώνει, επίσης, ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε στο τέλος του περασμένου χρόνου, παρατάθηκε η ρύθμιση για εξαίρεση από την κατεδάφιση μέχρι 31.12.2011.

Το θέμα της \”νομιμοποίησης\” κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και των αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους, έφτασε στη Βουλή μετά από ερωτήσεις των βουλευτών Μ. Σκραφνάκη (ΠΑΣΟΚ) και Χρ. Μαρκογιαννάκη και Λ. Αυγενάκη (ανεξάρτητοι).

Και οι τρεις είχαν επισημάνει στην κυβέρνηση ότι οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά τις χιονοπτώσεις που κατέστρεψαν αρκετές σταβλικές εγκαταστάσεις και ελλείψει αδειών λειτουργίας πολλοί δεν μπορούν να αποζημιωθούν. Έθεταν επίσης θέμα καθυστερήσεων στην έγκριση αδειών οι οποίες είναι κυρίως αποτέλεσμα της ιδιαιτερότητας των ιδιοκτησιών στη Κρήτη.

Η υφυπουργός ειδικά για τις ζημίες, σπεύδει πάντως να υπενθυμίσει ότι, σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, \”δεν καταβάλλονται ενισχύσεις για ζημίες σε γεωργικοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες, από την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία, διατάξεις περί νόμιμης λειτουργίας τους\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook