Ανοδική αντίδραση παρατηρείται στις αγορές και οι λόγοι είναι κυρίως τεχνικοί, καθώς τις προηγούμενες ημέρες παρατηρήθηκαν ισχυρές πιέσεις. Το κλίμα, ωστόσο, παραμένει αρνητικό.

Κάποιες δηλώσεις του Γιούνκερ για νέο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα συμβάλλουν στην αύξηση της αισιοδοξίας, όμως οι επενδυτές παραβλέπουν ότι ανάμεσα σε αυτές τις δηλώσεις υπήρξε και μια επιβεβαίωση ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται στο χείλος μιας νέας ύφεσης. Επίσης στη Γερμανία εγκρίθηκε από τη Βουλή η αύξηση του μηχανισμού σταθερότητας (ESM).

Αιτίες όμως βρίσκονται και στο παρασκήνιο της αγοράς. Χθες υπήρξε μια επιτυχημένη δημοπρασία ισπανικών ομολόγων. Αν παρατηρήσει κανείς, θα δει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί σημαντικά από τις 25 Νοεμβρίου, ενώ την τελευταία εβδομάδα έδειξαν τάσεις αποκλιμάκωσης. Άγνωστο παραμένει αν η ΕΚΤ έχει παρέμβει, αλλά δεν είναι απίθανο.

Αυτή την εβδομάδα είχε και το λεγόμενο rollover των ομολόγων λήξης Δεκεμβρίου και εκεί οφείλεται και η μεταβλητότητα, σύμφωνα με το απογευματινό σχόλιο αγοράς της FXCM. Επίσης παρατηρείται ότι τα spreads (αγοράς - πώλησης, όχι τα συγκριτικά) έχουν αυξηθεί και αυτό υποδηλώνει έλλειψη ρευστότητας.

Η ισοτιμία EUR/USD διαπραγματεύεται στα 1,3075, ενώ γενικότερα το ευρώ αντιδρά έντονα ανοδικά έναντι όλων των νομισμάτων και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό μετά τις πιέσεις που δέχθηκε αυτή την εβδομάδα. Άλλωστε τα κέρδη υπήρξαν σημαντικά, είναι Παρασκευή, ενώ από την άλλη εβδομάδα θα βρίσκονται σημαντικά λιγότεροι επενδυτές ενεργοί, λόγω της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Ανοδικά και τα commodity currencies, με την ισοτιμία AUD/USD να διαπραγματεύεται στα 1,0020 και την ισοτιμία NZD/USD να διαπραγματεύεται στα 0,7640. Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται στα $94,50, ενώ ο χρυσός επιχειρεί να διασπάσει τα $1600.


zougla.gr