Περίπου 400.000 νοικοκυριά στη δυτική Γαλλία έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση από χθες το βράδυ μετά το πέρασμα της καταιγίδας Χοακίμ που προκάλεσε διακοπή της ηλεκτροδότησης και την προσάραξη ενός εμπορικού πλοίου με σημαία Μάλτας κοντά στις βορειοδυτικές ακτές της Βρετάνης με αποτέλεσμα να προκληθεί διαρροή πετρελαίου. Σαράντα εννέα περιφέρειες τέθηκαν σε συναγερμό.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς καθώς δεκάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες περιοχές στις ακτές του δυτικού Ατλαντικού, ανακοίνωσε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν.

Ισχυροί άνεμοι που πνέουν με ταχύτητες 130 χιλιομέτρων την ώρα έπληξαν νωρίς σήμερα το πρωί την δυτική ακτή της Γαλλίας προκαλώντας την προσάραξη του εμπορικού πλοίου TK Bremen, 109 μέτρων, με κατεύθυνση την Μάλτα. Το πλήρωμά του απομακρύνθηκε με την βοήθεια ελικοπτέρου.

Η γαλλική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που δείχνουν ποσότητες πετρελαίου να διαρρέουν σε αμμώδη παραλία της Βρετάνης, παρότι–σύμφωνα με την αστυνομία–η καταστροφή στις ακτές αναμένεται να είναι περιορισμένη, καθώς η διαρροή προέρχεται από ένα τμήμα της δεξαμενής καυσίμων του πλοίου.

Οι λιμενικές αρχές σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν ειδικό εξοπλισμό για να περιορίσουν την πετρελαιοκηλίδα μήκους ενός χιλιομέτρου και πλάτους πέντε μέτρων και να αδειάσουν τις δεξαμενές του πλοίου που περιέχουν περισσότερους από 200 τόνους καυσίμων.

Όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός France Info, τέθηκε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής προστασίας.

(φωτογραφίες: reuters)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook