Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης που δυσκολεύονται, η ακόμα και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές ανάγκες της φοιτητικής ζωής τα δύο τελευταίο χρόνια.

Αιτία ποια άλλη , εκτός από αυτήν της οικονομικής κρίσης, που έχει πλήξει κυρίως τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, και οι οποίες με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε στο Flashnews.gr ο γραμματέας του Συλλόγου των Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Δημήτρης Ζόγκας. Σύμφωνα με τον κ. Ζόγκα αρκετοί είναι οι φοιτητές που λόγω των οικονομικών συνθηκών, και λόγω του ότι πρέπει να συντηρούν σπίτι, αλλά και να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά έξοδα διαβίωσης, είτε αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους είτε επιλέγουν να μείνουν στην πόλη τους και να έρχονται στην προκειμένη περίπτωση, στα Χανιά μόνο την περίοδο της εξεταστικής.

Όπως σημειώνει ο γραμματέας του Συλλόγου των Φοιτητών, \”οι φοιτητές που έρχονται στα Χανιά μόνο την περίοδο της εξεταστικής είναι όσοι διανύουν συνήθως το πέμπτο έτος και πάνω, αλλά εκτιμάμε πως το πρόβλημα θα επεκταθεί και στα μικρότερα έτη.\”

Το όλο ζήτημα έχει απασχολήσει και τις γενικές συνελεύσεις του συλλόγου των φοιτητών του ιδρύματος, ενώ όπως σημειώνει ο κ. Ζόγκας χαρακτηριστικά \” ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως  οι αιτήσεις για τη δωρεάν στέγαση την οποία προσφέρει το Πολυτεχνείο με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, έχουν αυξηθεί στο 50% με 60%. Πολλοί είναι οι φοιτητές εκείνοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να δίνουν νοίκι, και γι αυτό το λόγο επιλέγουν είτε τη λύση της συγκατοίκησης , είτε επιλέγουν πολύ φθηνά σπίτια για να μείνουν.\”

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης διεκδικεί εδώ και αρκετά χρόνια την ανέγερση μίας νέας φοιτητικής εστίας, καθώς όπως τονίζει ο κ. Ζόγκας, οι ανάγκες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. \”Αυτή τη στιγμή το Πολυτεχνείο έχει 3.000 φοιτητές , ενώ τα δωμάτια που διατίθενται δωρεάν είναι μόλις 70. Το ίδρυμα επίσης μπορεί να νοικιάσει δωμάτια ξενοδοχείων μέσα στα Χανιά όπως έχει γίνει και σε άλλες πόλεις (Κέρκυρα) στα οποία θα διαμένουν φοιτητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσουν κάποιο σπίτι.\”

Οι φοιτητές τέλος εκτιμούν, πώς με το νέο νόμο πλαίσιο του υπουργείου παιδείας αλλά και τα νέα οικονομικά μέτρα τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα όχι μόνο στα Χανιά, αλλά και στις υπόλοιπες πόλεις που υπάρχει έντονο φοιτητικό στοιχείο.

 

Flashnews.gr/Ανδρέας Γερακάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook