Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές έπειτα από εναλλαγές προσήμου και εν μέσω ανησυχιών για νέες υποβαθμίσεις στην Ευρώπη από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης.

Οι υποψίες επιβεβαιώθηκαν λίγο μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών με τον οίκο Fitch να υποβαθμίζει σε αρνητικό από σταθερό το outlook της Γαλλίας και να τοποθετεί έξι άλλες χώρες της Ευρωζώνης σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης με αρνητικές συνέπειες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έχασε 0,43% στις 233,7 μονάδες, ενώ ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 σημείωσε πτώση 1%.

Ο γερμανικός DAX 30 υποχώρησε σε ποσοστό 0,5%, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,88%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε μικρές απώλειες 0,25%.

Ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε σε ποσοστό 0,38%. Η κυβέρνηση Monti εξασφάλισε σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης της ιταλικής Κάτω Βουλής, ανοίγοντας το δρόμο για την τελική ψήφιση μέτρων λιτότητας ύψους 20 δισ. ευρώ. Έχοντας κερδίσει την πρώτη ψηφοφορία, η ιταλική κυβέρνηση θα επιδιώξει την έγκριση της Γερουσίας πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Πτώση 0,57% σημείωσε ο ισπανικός IBEX 35, ενώ ο ελβετικός SMI έχασε 0,88%.

Μικτά πρόσημα για τους δείκτης στη Ρωσία με τον RTS στο +0,42% και τον MIXEC στο -0,73%. Ο τουρκικός ISE 100 έχασε 0,43%.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook