Μετά από προσπάθειες 18 ετών, η Μόσχα πήρε την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για να γίνει μέλος του -απόφαση που εκτιμάται ότι θα ενισχύσει ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές εξαγωγές. Η ένταξη μένει να κυρωθεί από τη Δούμα, κάτι που αναμένεται μετά τις εκλογές του Μαρτίου.

Η Ρωσία ήταν η μοναδική οικονομία της G20 που δεν συμμετείχε στον ΠΟΕ, ο οποίος αριθμεί 153 μέλη. Το πιο πρόσφατο εμπόδιο στην πορεία προς τον Οργανισμό ήταν οι διαφωνίες με τη Γεωργία, μετά τον σύντομο πόλεμο του 2008.

Ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της «ρωσικής αρκούδας» είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, που αγοράζει το 52% των εξαγωγών της Ρωσίας -ανάμεσα στα οποία και φυσικό αέριο- ενώ η Μόσχα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος αποδέκτης των ευρωπαϊκών εξαγωγών μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Η είσοδος της Κίνας στον ΠΟΕ πριν από μία δεκαετία είχε οδηγήσει σε θεαματική τόνωση της παγκόσμιας εμπορικής δραστηριότητας, αλλά οι οικονομολόγοι προειδοποιούν πως ανάλογες προσδοκίες για την ένταξη της Ρωσίας θα αποδειχθούν ανεδαφικές δεδομένου του άσχημου κλίματος στην παγκόσμια οικονομία.

Όσον αφορά πάντως τις εμπορικές σχέσεις με την Ουάσινγκτον, παραμένει η εκκρεμότητα της λεγόμενης ρύθμισης «Τζάκσον-Βάνικ» του 1974, κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου: Η δημιουργία μόνιμων εμπορικών διαύλων με τη Ρωσία πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο.


in.gr