Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν χθες, Παρασκευή, ανάμεσα σε απολυμένους εργάτες στον τομέα του πετρελαίου και απεργούς και την αστυνομία στην πόλη Ζαναοζέν, στο δυτικό Καζακστάν, δήλωσε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας Ασκάτ Νταουλμπάγεφ.

«Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί, στις μαζικές ταραχές» στην πόλη αυτή, διευκρίνισε ο ίδιος, σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ Καζακστάν.

Την ώρα που σημειώνονταν οι βίαιες αυτές συγκρούσεις στο δυτικό Καζακστάν, στην πρωτεύουσα εορταζόταν η 20η επέτειος της ανεξαρτησίας της χώρας από την ΕΣΣΔ. Κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις εγκαινιάστηκε κυρίως μια αψίδα θριάμβου στην Αστάνα.

Την αψίδα ύψους 20 μέτρων για τα 20 χρόνια από την ανεξαρτησία της χώρας εγκαινίασε ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία και την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης.

Στη Ζαναοζέν ομάδα ανθρώπων κατέστρεψε την εξέδρα που είχε στηθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης για τη γιορτή της ανεξαρτησίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε δώσει νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα η γενική εισαγγελία.

Σε αυτήν επισημαινόταν ότι δύο αστυνομικοί που επενέβησαν για να σταματήσουν τις ενέργειες αυτές τραυματίστηκαν και ότι στη συνέχεια ελήφθησαν όλα τα μέτρα που απαιτούνταν για να προληφθούν παρόμοια επεισόδια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook