Με σημαντικές αλλαγές που υπολογίζεται ότι περικόπτουν ή δεσμεύουν γύρω στο 5% των συνολικών κρατικών δαπανών εγκρίθηκε από την Κυπριακή Βουλή κατά πλειοψηφία αργά χθες το βράδυ ο προϋπολογισμός του 2012.
Υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν οι τριάντα παρόντες βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ.

Κατά του προϋπολογισμού ψήφισαν οι 17 παρόντες βουλευτές του ΔΗΣΥ, ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.

Της ψήφισης του προϋπολογισμού προηγήθηκε η ψήφιση δεκάδων τροπολογιών που εκτιμάται ότι επηρεάζουν δαπάνες εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, που συζήτησε σε έκτακτη συνεδρία τις τροπολογίες, το ύψος των περικοπών φθάνει τα 260 εκ ευρώ.

Η βουλή δέσμευσε επίσης κονδύλια που υπολογίζεται ότι φθάνουν τα 80 εκ ευρώ. Πριν τις χθεσινές περικοπές, το σύνολο των προϋπολογιζόμενων δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού του 2012, εξαιρουμένων των αποπληρωμών δανείων, ανερχόταν στα 7.537.000 ευρώ.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «η Βουλή ψήφισε τροπολογίες για περαιτέρω περικοπές δαπανών, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2012».
Είναι η πρώτη φορά που η Βουλή επιφέρει τόσο πολλές αλλαγές στον προϋπολογισμό, που καταθέτει η εκτελεστική εξουσία, «τεστάροντας» τα όρια της νομοθετικής εξουσίας, αλλά και της εύρυθμης λειτουργίας της κρατικής μηχανής.