Η πρώτη ακρόαση του στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, του φερόμενου ως πληροφοριοδότη του WikiLeaks, ξεκίνησε την Παρασκευή ενώπιον στρατοδικείου στη βάση του Φορτ Μιντ, κοντά στην Ουάσιγκτον.

Οι δικηγόροι του ζήτησαν εξαρχής την εξαίρεση του στρατιωτικού εισαγγελέα, εκτιμώντας ότι η κατηγορούσα αρχή μπορεί να είναι μεροληπτική -κάτι που δεν έγινε δεκτό. Ο εισαγγελέας, όπως ανέφερε η υπεράσπιση, απέρριψε 36 από τους 38 μάρτυρες κάνοντας δυσκολότερο το έργο της.

Ο Μάνινγκ, που φορούσε στρατιωτική στολή, φαινόταν ήρεμος, ενώ στο πλευρό του βρίσκονταν οι δικηγόροι του, όταν του αναγνώστηκαν το κατηγορητήριο. Εναντίον του εκκρεμούν 22 κατηγορίες για την μετάδοση κρατικών μυστικών.

Στην πρώτη φάση της διαδικασίας, που θα κρατήσει γύρω στις πέντε ημέρες, θα αποφασιστεί αν ο Μάνινγκ θα περάσει από δίκη. Οι δύο πλευρές θα παρουσιάσουν τα δεδομένα και τα επιχειρήματα τους ενώ θα μπορούν να εξετάσουν κατ\’ αντιπαράσταση μάρτυρες. Μετά ένας ανώτερος αξιωματικός θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει κανονικά η δίκη.

Ο 23χρονος Μάνινγκ κατηγορείται, μεταξύ άλλων, ότι διαβίβασε στις αρχές του 2010 περισσότερα από 700.000 αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα στον ιστότοπο Wikileaks. Μέχρι και σήμερα παραμένει ασαφές αν ο Μάνινγκ γνωριζόταν με τον Τζούλιαν Ασάνζ, τον ιδρυτή του Wikileaks.

Εκείνη την εποχή υπηρετούσε στο Ιράκ ως αναλυτής πληροφοριών και είχε πρόσβαση σε εμπιστευτικά συστήματα. Συνελήφθη τον Μάιο της ίδιας χρονιάς και έκτοτε κρατούνταν σε στρατιωτικές φυλακές και μάλιστα για πολλούς μήνες ήταν σε aysthr;h απομόνωση.

Η γραμμή της υπεράσπισης είναι ότι οι ΗΠΑ δεν ζημιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη διαρροή των πληροφοριών. Αντιθέτως, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μάνινγκ «βοήθησε τον εχθρό», κάτι για το οποίο θα μπορούσε θεωρητικά να του επιβληθεί ακόμα και η ποινή του θανάτου αν και μάλλον η κατηγορούσα αρχή θα ζητήσει φυλάκιση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook