Το ακίνητο στον αριθμό 7 της Winnington Close στο Χάμπστεντ του Λονδίνου είναι ίσως το πρώτο περιουσιακό στοιχείο της οικογένειας Καντάφι στη Βρετανία που θα επιστραφεί στην κυβέρνηση της Λιβύης. Τον Μάρτιο το ακίνητο αυτό, αξίας 12 εκατ. ευρώ, νοικιαζόταν προς 11.600 ευρώ την εβδομάδα όταν μια ομάδα λίβυων καταληψιών μετακόμισε εντός του.

Η 696 τετρ. μέτρων έπαυλη έχει επτά ή οκτώ κρεβατοκάμαρες η καθεμία με το δικό της πολυτελές μπάνιο, πέντε χώρους υποδοχής, εσωτερική πισίνα, σινεμά με τοίχους από δέρμα σουέντ και μαρμάρινο φουαγέ. Ενας από τους καταληψίες, από μια οργάνωση ονόματι «Ανατρέψτε τους Τυράννους», υποστηρίζει ότι «ακόμη και το τζακούζι παραμένει κλειστό».

Σύμφωνα με το Βήμα, επί καιρό όλοι πίστευαν ότι η έπαυλη ανήκε στον πρωτότοκο γιο του Μουαμάρ Καντάφι, τον Σαΐφ αλ-Ισλάμ, ο οποίος ήταν κάποτε φοιτητής του London School of Economics, όμως στην πραγματικότητα ανήκει στον μικρότερο αδερφό του Σαάντι. Ο 38χρονος Σαάντι, που έκανε σύντομη καριέρα στο ιταλικό ποδόσφαιρο, βρίσκεται σε κατ\’ οίκον περιορισμό στον Νίγηρα αφότου δραπέτευσε από τη Λιβύη τον Σεπτέμβριο.

Οι καταληψίες λένε ότι δεν θα φύγουν μέχρι η έπαυλη να επιστραφεί στον λαό της Λιβύης. Αυτό όμως θα αποφασιστεί από το ανώτατο δικαστήριο του Λονδίνου. Δικηγόροι της πρεσβείας της Λιβύης στη Βρετανία ζήτησαν από το δικαστήριο στις αρχές Δεκεμβρίου να μεταβιβαστεί η κυριότητα του οικήματος στην κυβέρνηση της Λιβύης και πιστεύουν ότι έχουν πολλές πιθανότητες να το πετύχουν.

Η έκβαση της υπόθεσης αυτής θα επηρεάσει και τις υπόλοιπες παρόμοιες. Πιστεύεται ότι η οικογένεια Καντάφι διαθέτει και άλλα ακίνητα στην ακρινή περιοχή Νάιτσμπριτζ του Λονδίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δώσει γείτονες, υπάρχει μια ιδιαιτέρως ακριβή έπαυλη στην περιοχή αυτή την οποία χρησιμοποιούσαν τακτικά οι γιοι του Καντάφι.
Πιστεύεται επίσης ότι η οικογένεια Καντάφι διατηρεί τραπεζικούς λογαριασμούς στη Βρετανία όμως αυτοί είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν λόγω της βρετανικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Πάλμερ από την οργάνωση Global Witness, τα χρόνια που ζούσε με κυρώσεις είχαν κάνει τον συνταγματάρχη Καντάφι ειδικό στην απόκρυψη των περιουσιακών του στοιχείων. «Είναι αρκετά απλό να κρύψεις την ταυτότητά σου πίσω από εταιρείες οφσόρ προκειμένου να αποκρύψεις ότι σου ανήκει ή ελέγχεις κάτι», είπε. «Πρέπει να είσαι ένας πολύ ηλίθιος δικτάτορας για να έχεις χρήματα στο όνομά σου τη σήμερον ημέρα».

Τον Μάρτιο, ο πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης Φαρχάτ Μπενγκάρα είχε δηλώσει ότι υπάρχουν παγωμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας 130 δισ. ευρώ που συνδέονται με το καθεστώς Καντάφι. Πολλά από αυτά τα διαχειριζόταν το Libyan Investment Authority (LIA) που έχει μετοχές στην ποδοσφαιρική ομάδα Γιουβέντους και στην Pearson, την εταιρεία στην οποία ανήκουν οι εκδόσεις Penguin και η εφημερίδα Financial Times.

Η νέα κυβέρνηση της Λιβύης έχει πάρει πλέον υπό τον έλεγχό της το LIA.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook