Ένα από τα αρχαιότερα μυρωδικά που υπάρχουν στην Ελληνική κουζίνα είναι το μάραθο. Στην Ελλάδα βέβαια προτιμάμε να καταναλώνουμε το υπέργειο μέρος του φυτού ενώ στο εξωτερικό καταναλώνεται κυρίως ο βολβός και τα σπόρια του.
Το ασυναγώνιστο αυτό μυρωδικό είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, ασβεστίου, καλίου, μαγνήσιου και σιδήρου, φωσφόρου και φυτικών ινών.

Παρουσιάζει ευεργερτικές επιδράσεις για την πέψη, αφού η ανηθόλη που περιέχει διεγείρει την εκκριση γαστρικών υγρών ενώ το ασπαρτικό οξύ βοηθά στην μείωση των φουσκωμάτων.

Τα μοναδικά φυτοχημικά που περιέχει έχουν βρεθεί ότι μειώνουν την φλεγμονή και βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου. Επίσης παρουσιάζει ενισχυτική δράση για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Γεωργία Σπ. Πετράκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιογραφικό σημείωμα