Την αγωνία τους για την συνέχιση του προγράμματος \”Βοήθεια στο σπίτι\” εκφράζουν σε κοινή τους επιστολή 12 δήμαρχοι της Κρήτης.

Στην επιστολή που απευθύνεται σε πρωθυπουργό , Υπουργούς , Βουλευτές και Περιφερειάρχη, αναφέρονται τα εξής :

\” Σήμερα, σε συνθήκες βαθιάς κρίσης και εκτεταμένης αβεβαιότητας για όλους, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα οι περιφερειακοί Δήμοι καλούνται, με ελάχιστα εφόδια, να αντιμετωπίσουν την έκρηξη νέων κοινωνικών αναγκών που αγγίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση αλλά και την ίδια την επιβίωση των δημοτών τους.

Παράλληλα, καταξιωμένες κοινωνικές υπηρεσίες όπως το Βοήθεια στο Σπίτι απειλούνται πλέον με οριστική εξαφάνιση, στερώντας τους Δήμους από κάθε δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης στο πλέγμα των τοπικών κοινωνικών προβλημάτων.

Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κρήτης έχουμε δώσει επανειλημμένα, κατά την τελευταία επταετία, συντεταγμένους αγώνες για την προάσπιση όλων των κοινωνικών προγραμμάτων ( ΒΣΣ , ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί), που στο σύνολό τους συνιστούν το κρισιμότερο πεδίο της Κοινωνικής μας παρέμβασης. Το διεκδικητικό πλαίσιο που είχαν ομόφωνα επεξεργαστεί οι Δήμοι της Κρήτης αφορούσε:

Α) την απρόσκοπτη χρηματοδότηση όλων των κοινωνικών προγραμμάτων και την επέκταση τους σε όλους τους τότε καποδιστριακούς δήμους

Β) την μετατροπή τους σε μόνιμες κοινωνικές δομές των δήμων χρηματοδοτούμενες από τον κρατικό προϋπολογισμό

Γ) την διατήρηση του υπάρχοντος προσωπικού το οποίο ουσιαστικά έστησε και λειτούργησε τις δομές καταξιώνοντας τα προγράμματα, στις τοπικές κοινωνίες, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Παρ’ όλα αυτά, οριστική λύση μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί από την Πολιτεία ως όφειλε να πράξει στο πλαίσιο συμβατικών υποχρεώσεων και συγκεκριμένων δεσμεύσεων της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως αποτέλεσμα, τα προγράμματα παραμένουν μέχρι σήμερα αίολα, οι εργαζόμενοι σε αυτά εκτεθειμένοι και οι ωφελούμενοι σε διαρκή αβεβαιότητα.

Σήμερα, η εξάλειψη αυτών των κοινωνικών δομών αποτελεί σοβαρό ενδεχόμενο μέσα από απόπειρες δήθεν “εκσυγχρονισμού” τους, σε ένα γενικότερο πλαίσιο ασφυκτικών δημοσιονομικών μέτρων που επιβάλλονται κατά κύματα.

Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης της Κρήτης, για άλλη μια φορά, θα δώσουν τον αγώνα τους και δηλώνουν ότι θα διεκδικήσουν, με όσα μέσα διαθέτουν, την συνέχιση των κοινωνικών προγραμμάτων που συνιστούν πλέον άκρως απαραίτητο εργαλείο άσκησης κοινωνικής πολιτικής των δήμων και ελάχιστο κοινωνικό δικαίωμα των δημοτών μας.\”

1. Ρούσσος Κυπριωτάκης Δήμαρχος Αρχανών- Αστερουσίων
2. Κουράκης Γιάννης Δήμαρχος Ηρακλείου
3. Θοδωρής Πατεράκης Δήμαρχος Σητείας
4. Σωκράτης Κεφαλογιάννης Δήμαρχος Ανωγείων
5. Γιώργος Μηλιαράς Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου
6. Παύλος Μπαριτάκης Δήμαρχος Βιάννου
7. Ζαχαρίας Καλογεράκης Δήμαρχος Μινώα- Πεδιάδος
8. Ζαχαρίας Δοξαστάκης Δήμαρχος Χερσονήσου
9. Μαρία Πετρακογιώργη Δήμαρχος Φαιστού
10. Νικόλαος Σχοιναράκης Δήμαρχος Γόρτυνας
11. Παύλος Πολάκης Δήμαρχος Σφακίων
12. Δημήτρης Κόκκινος Δήμαρχος Μυλοποτάμου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook