Άγνοια για την καταχώρηση των ασφαλισμένων ΟΓΑ σε ειδικές καταστάσεις για τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, δηλώνουν οι αρμόδιοι των γραφείων του Οργανισμού, όπως τονίζουν σε κοινή επιστολή τους, 11 Δήμαρχοι της Κρήτης.

Στην επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς, τον διοικητή του ΟΑΕΔ και τους βουλευτές, αναφορικά με το ενδεχόμενο αποκλεισμού των ασφαλισμένων του ΟΓΑ απο τα ειδικά προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης, οι Δήμαρχοι του νησιού επισημαίνουν τα εξής :

\” Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελούμε το πρώτο βήμα έκφρασης της αγωνίας των απελπισμένων πολιτών, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα.

Γνωρίζουμε το ενδιαφέρον συμμετοχής, που πάντα προκαλούσε σε ένα μέρος του πληθυσμού, η υλοποίηση κάποιων προγραμμάτων απασχόλησης. Τη δεδομένη όμως στιγμή, η ανακοίνωση προγραμμάτων από τον ΟΑΕΔ προκαλεί πρωτοφανή κινητικότητα και προσμονή ως προσωρινή έστω λύση στα αδιέξοδα ολόκληρων κοινωνικών ομάδων.

Ο λόγος που αποστέλλουμε τη παρούσα επιστολή αφορά τον αποκλεισμό των ασφαλισμένων του ΟΓΑ από τη δυνατότητα έκδοσης κάρτας ανεργίας και άρα από τη δυνατότητα συμμετοχής τους στα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ. Ένας αποκλεισμός που δυστυχώς γίνεται χωρίς κριτήρια κοινωνικά και εισοδηματικά.

Με μεγάλη ικανοποίηση, διαγνώσαμε μια διάθεση άρσης αυτού του αποκλεισμού, στις εκδηλώσεις ενημέρωσης- πληροφόρησης για το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας που πρόκειται να υλοποιηθεί. Έγιναν κάποιες σαφείς αναφορές και δεσμεύσεις για εγγραφή των αγροτών σε ειδική λίστα του ΟΑΕΔ προκειμένου να συμμετέχουν ως ωφελούμενοι.

Στις μέχρι τώρα επαφές μας με τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, μας δηλώνουν παντελή άγνοια για το θέμα, ενώ οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ορίζουν την έναρξη υλοποίησης του Προγράμματος κοινωφελούς εργασίας στις αμέσως επόμενες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Ως εκπρόσωποι των ανθρώπων μιας αγροτικής περιοχής, θα θέλαμε να τονίσουμε την ανάγκη να αποσαφηνισθεί πλήρως το πλαίσιο για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα απασχόλησης.

Ακόμα και εάν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, θεωρούμε ότι τα συναρμόδια Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλουν άμεσα να εξασφαλίσουν τη πρόσβαση των εξαθλιωμένων οικονομικά αγροτών (βάση κριτηρίων) στην απασχόληση.\”

1. Ρούσσος Κυπριωτάκης Δήμαρχος Αρχανών- Αστερουσίων
2. Γιάννης Κουράκης Δήμαρχος Ηρακλείου
3. Γιώργος Μαρινάκης Δήμαρχος Ρεθύμνου
4. Σωκράτης Κεφαλογιάννης Δήμαρχος Ανωγείων
5. Νικόλαος Σχοιναράκης Δήμαρχος Γόρτυνας
6. Μαρία Πετρακογιώργη Δήμαρχος Φαιστού
7. Ζαχαρίας Δοξαστάκης Δήμαρχος Χερσονήσου
8. Παύλος Μπαριτάκης Δήμαρχος Βιάννου
9. Ζαχαρίας Καλογεράκης Δήμαρχος Μινώα- Πεδιάδος
10. Γιώργος Μηλιαράς Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου
11. Παύλος Πολάκης  Δήμαρχος Σφακίων

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook