Την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους για το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης», που θα ανέρχεται στα 0,10 ευρώ ανά τόνο του βάρους του αεροσκάφους για ημερήσιες πτήσεις και στα 0,15 ευρώ/τόνο αντίστοιχα για τις βραδινές πτήσεις, θα κληθεί να ψηφίσει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

Το περιβαλλοντικό τέλος θα έχει αντισταθμιστικό χαρακτήρα ως προς την όχληση που δέχεται από το αεροδρόμιο η Ν. Αλικαρνασσός, και συνδέεται με την υλοποίηση 11 έργων στην περιοχή, συνολικού προϋπολογισμού 13,6 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από προσωπική πρωτοβουλία του δημάρχου Ηρακλείου. Ο Γιάννης Κουράκης είδε αντίστοιχα παραδείγματα σε πόλεις του εξωτερικού που γειτνιάζουν με αεροδρόμια, έψαξε κοινώς τη… δουλειά μέσω επαφών και συναντήσεων με στελέχη της ΥΠΑ, με νομικούς και αιρετούς σε πόλεις του εξωτερικού. Και αφού διαπίστωσε πως η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, από το οποίο ο Δήμος φιλοδοξεί να εισπράττει ετησίως περί τις 300.000 ευρώ, είναι εφικτή δρομολόγησε τις διαδικασίες.

Το θέμα πέρασε πριν λίγο καιρό από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, όπου καταψήφισαν προβάλλοντας επιφυλάξεις και ερωτηματικά ο επικεφαλής της \’\’Ανθρώπινης Πόλης\’\’ Κώστας Καμπιτάκης και ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μιχάλης Κασαπάκης.

 Έτσι, έρχεται προς ψήφιση στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη σχετική εισήγηση να διευκρινίζει πως το τέλος θα κατατίθεται σε ειδικό κωδικό και θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την πραγματοποίηση παρεμβάσεων (μελετών και έργων) και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή όχλησης, προκειμένου να μειωθεί η ηχητική, αισθητική και περιβαλλοντική ρύπανση που συνεπάγεται η λειτουργία του αεροδρομίου».

(Νέα Κρήτη)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook