Την άμεση ενεργοποίηση του δικτύου οπτικών ινών στα Χανιά, ζητεί ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης με ερώτησή του προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα. Ο κ. Δαμιανάκης υπογραμμίζει ότι τα αναμενόμενα οφέλη για τους πολίτες, τις δημόσιες υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις των Χανίων είναι σημαντικά, αναφέροντας ενδεικτικά: ταχύτερο και φθηνότερο internet (ευρυζωνικό), ηλεκτρονικές συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες άμεσα και με ασφάλεια των δεδομένων από το σπίτι ή το γραφείο, οικονομικές συναλλαγές από το σπίτι με τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες κ.ά.

Στην ερώτησή του ο Χανιώτης βουλευτής τονίζει ότι «στην παρούσα δυσχερή οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας οφείλουμε να βρισκόμαστε διαρκώς σε εγρήγορση, προκειμένου να αναζητούμε αποτελεσματικά εργαλεία, τα οποία θα συνεισφέρουν στην πορεία απεμπλοκής της χώρας από τη δυσπραγία του οικονομικού περιβάλλοντος, ενισχύοντας και διαμορφώνοντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε τομείς με αντίστοιχη δυναμική. Στο τοπίο αυτό, οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών μπορούν να αποτελέσουν αναπτυξιακή διέξοδο. Ειδικότερα, στο βαθμό που οι υπηρεσίες αποτελούν τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο και ταχύτερα αναπτυσσόμενο τομέα επιχειρηματικής δραστηριότητας παγκοσμίως, οι ευρυζωνικές υποδομές τοπικής πρόσβασης (δίκτυα οπτικών ινών) είναι σε θέση να δημιουργήσουν συνθήκες ανταγωνισμού στην παροχή υπηρεσιών πρόσβασης και περιεχομένου προς όφελος του πολίτη, των επιχειρήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών». Αναφερόμενος στα οφέλη από την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας, ο κ. Δαμιανάκης σημειώνει ότι «προσφέρει πολύ υψηλές ταχύτητες στο διαδίκτυο και είναι δυνατό να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων στον τομέα των υπηρεσιών, μέσω της προσφοράς υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο βουλευτής, «ενώ, εδώ και περίπου ένα χρόνο, έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί το Μητροπολιτικό Δίκτυο Οπτικών Ινών του Δήμου Χανίων, δηλαδή ο βασικός ιστός υποδομών οπτικών ινών, εντούτοις καθυστερεί η ενεργοποίησή του, παρά τις προσπάθειες που καταβάλει η σημερινή δημοτική αρχή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία τέθηκαν στη διάθεσή μου, βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα ο διαγωνισμός παραχώρησης σε ανάδοχο, ο οποίος θα αναλάβει να λειτουργήσει, να συντηρήσει και να επεκτείνει τα δίκτυα οπτικών ινών, παρά το γεγονός ότι ο σχεδιασμός του έργου προέβλεπε τη διάθεση μέρους των υποδομών του δικτύου για ιδιωτική εκμετάλλευση μέσω μακροχρόνιας ενοικίασης της διαθέσιμης χωρητικότητας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook