Όταν τα αρσενικά γίνονται ιδιαίτερα ενοχλητικά, τα θηλυκά βγαίνουν πολλά μαζί παρέα για να αποφύγουν το στενό τους «μαρκάρισμα». Αυτό συμβαίνει τουλάχιστον στα ψάρια γκάπι, γνωστά και με την κοινή ονομασία εκατομμυριόψαρα ή κουνουπόψαρα, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, οι οποίοι υποθέτουν ότι το ίδιο ισχύει και σε άλλα είδη.

Τα αρσενικά γκάπι (είδος ψαριού πολύ συνηθισμένο στα σπιτικά ενυδρεία) γίνονται πολύ πιεστικά όταν επιδιώκουν το ζευγάρωμα. Πολλά θηλυκά δεν αντέχουν την πίεση και δυσκολεύονται να βρουν τροφή ή να αποφύγουν άλλα ψάρια που τα κυνηγούν για τροφή.

Για λίγες ημέρες κάθε μήνα τα θηλυκά ψάρια είναι δεκτικά στις προτάσεις των αρσενικών. Τις υπόλοιπες ημέρες, όμως, που δεν θέλουν σεξ, βρίσκουν άλλες μεθόδους άμυνας. Για να γλιτώσουν από τα αρσενικά προστατεύουν τον εαυτό τους υψώνοντας ένα… τείχος από άλλα θηλυκά πιο όμορφα και πιο ελκυστικά.

\’Ετσι, μειώνουν τις συνεχείς «επιθέσεις» των αρσενικών, οι οποίες καθίστανται πολύ ενοχλητικές.
«Μπορεί να εστιάσαμε την έρευνά μας στα ψάρια γκάπι, όμως θα περίμενα ότι αυτή η στρατηγική απαντάται και σε άλλα είδη, όπου τα αρσενικά είναι πολύ επιθετικά προς τα θηλυκά», λέει ο Σάφι Ντάρντεν από το Πανεπιστήμιο του Εξετερ, επικεφαλής της έρευνας.
Κάτι αντίστοιχο, επισημαίνουν οι ειδικοί, συμβαίνει και σε κορίτσια εφηβικής ηλικίας, που κάνουν παρέα με άλλα κορίτσια περισσότερο «δημοφιλή» και εξωστρεφή, τα οποία παρέχουν έτσι με την παρουσία τους ένα είδος προστασίας στις πιο ντροπαλές μαθήτριες.

(Τα Νέα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook