Στη διαιτησία είναι εξαιρετικά πιθανό να καταλήξει τελικά η συμφωνία της ΑΝΕΚ με τις Μινωικές Γραμμές για την προκαταβολή των 47,5 εκατ. ευρώ το οποίο κατέβαλε η πρώτη προκειμένου να εξασφαλίσει την αγορά του ποσοστού των Μινωικών στην Hellenic SeaWays.

Η ΑΝΕΚ έχει ήδη ενημερώσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι θα προστατεύσει τα συμφέροντα των μετόχων της και η διοίκησή της θα εκτιμήσει τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει για το ποσό της προκαταβολής.

Διαπραγματεύσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό των 47,5 εκατ. ευρώ -που είναι πολύ υψηλό και με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην ακτοπλοΐα- είναι το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις που γίνονται μεταξύ των δύο πλευρών από τη στιγμή που η ΑΝΕΚ δεν κατέβαλε τη δόση των 25 εκατομμυρίων ευρώ που προβλεπόταν για το 2010 από τη συμφωνία με τις Μινωικές Γραμμές και το μεγαλομέτοχό τους, τον όμιλο Grimaldi. Στην πλευρά Grimaldi, υπάρχει η πεποίθηση ότι η προκαταβολή των 47,5 εκατομμυρίων ευρώ δεν επιστρέφεται, κάτι το οποίο προβλέπεται από το ιδιωτικό συμφωνητικό που υπέγραψαν το 2009 οι δύο πλευρές.

Επίσης υπάρχει σε μεγάλο βαθμό η αμφιβολία αν όντως η ΑΝΕΚ θα συνεχίσει την καταβολή των ετήσιων δόσεων μέχρι τα τέλη του 2012 ώστε τελικά να συμπληρωθεί το τίμημα των 125 εκατομμυρίων ευρώ για το 33% περίπου της HSW. Ο μεγαλομέτοχος των Μινωικών βλέπει ότι η ΑΝΕΚ είχε δυσκολίες να πείσει τους μετόχους της, κυρίως όσους κατέχουν τις προνομιούχες μετοχές, να συμμετάσχουν στην αύξηση των 25 εκατομμυρίων ευρώ που αποφασίστηκε τελικά στις 19 Δεκεμβρίου 2010.

Επίσης έχει σοβαρές αμφιβολίες αν όντως η εταιρεία θα διοχετεύσει όλο το ποσό της αύξησης, που σύμφωνα με στελέχη της θα ολοκληρωθεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, στην πληρωμή της δόσης των 25 εκατ. ευρώ για το ποσοστό της HSW.

Ζημίες
Oπως παρατηρούν παράγοντες του ιταλικού ομίλου τα πράγματα στην ελληνική ακτοπλοΐα είναι πολύ σοβαρά, οι ζημιές τω εταιρειών έχουν αυξηθεί και τα περιθώρια κινήσεων είναι τόσο στενά που ίσως ανατρέψουν τελικά τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς τους.< p>

Πάντως, η ΑΝΕΚ παραμένει εντός της HSW μέσω της Sea Star Capital η οποία ελέγχει ποσοστό άνω του 16% στην εταιρεία ενώ η Τράπεζα Πειραιώς ελέγχει ποσοστό 20% περίπου.

hmerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook