Να αποδείξει ότι αγοράσαμε φθηνότερα τα υποβρύχια σε σχέση με τους Τούρκους επιχείρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσιάζοντας στοιχεία στα μέλη της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής, που συνεδρίασε εκτάκτως μετά τις αποκαλύψεις του «ΘΕΜΑτος».

Στην ουσία, ο υπουργός επιχείρησε να διαψεύσει τους καθ' ύλην αρμόδιους αξιωματικούς που, σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσίευσε το ΘΕΜΑ, έκρουαν τον κώδωνα στον κ. Βενιζέλο, επισημαίνοντάς του ότι η Ελλάδα προμηθεύεται τα ίδια υποβρύχια 50% ακριβότερα από την Τουρκία. Μάλιστα, ο υπουργός προσπάθησε να συνδέσει τις αποκαλύψεις της εφημερίδας με το κλίμα πιέσεων που δημιουργείται σε σχέση με τα εξοπλιστικά και συγκεκριμένα με τις δύο ανοιχτές συμβάσεις που αφορούν τις έξι γαλλικές φρεγάτες και τα 420 ρωσικά άρματα μάχης, αλλά και τις πυραυλάκατους της Ελευσίνας, λέγοντας ότι «τίποτε δεν είναι ανύποπτο και τίποτε τυχαίο».

Πρέπει όμως να σημειωθεί πως οι αποκαλύψεις δεν αφορούσαν απόψεις της εφημερίδας, αλλά την αυτούσια παράθεση των πρακτικών της συνεδρίασης του Συμβουλίου Άμυνας (ΣΑΜ) στις 11 Μαρτίου του 2010, κατά την οποία ανώτερος αξιωματικός είχε προειδοποιήσει τα μέλη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Πενταγώνου ότι η Ελλάδα αγοράζει τα υποβρύχια σε πολύ υψηλότερη τιμή συγκριτικά με τους Τούρκους.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι το ΘΕΜΑ είχε αποκαλύψει, την περασμένη Κυριακή, ότι οι καθ' ύλην αρμόδιοι αξιωματικοί είχαν προειδοποιήσει τον κ. Βενιζέλο ότι διαπραγματευόταν να αγοράσει τα υποβρύχια σε τιμή υψηλότερη από αυτήν που τα πούλησαν οι Γερμανοί στους Τούρκους, ενώ και ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε ζητήσει να μην διαρρεύσει το παραμικρό στην κοινή γνώμη. Κατά τη συνεδρίαση δε, την Τετάρτη, της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής, ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε πλήρως το δημοσίευμα.

Υπό την προεδρία του κ. Βενιζέλου, τα μέλη του ΣΑΜ καλούνταν να εγκρίνουν τη συμφωνία-πλαίσιο (framework agreement) με τη γερμανική ThyssenKrupp για την παραλαβή τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214, τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην Abu Dhabi Mar και την κατασκευή δύο νέων υποβρυχίων τύπου «Παπανικολής», αντί του εκσυγχρονισμού ισάριθμων παλαιότερων σκαφών.

Παρά τις «σκληρές διαπραγματεύσεις» που προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για να βελτιωθούν οι όροι της συμφωνίας, τελικά το υποβρύχια μας κόστισαν 50% ακριβότερα από την τιμή που πουλήθηκαν στους Τούρκους! Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος έδωσε οδηγίες στη στρατιωτική ηγεσία για χειρισμό του θέματος με λεπτότητα και επικαλέστηκε το απόρρητο, προκειμένου να μη διαρρεύσει το παραμικρό στην κοινή γνώμη.

Πάντως, η ΝΔ φαίνεται να μην έχει πειστεί από τα επιχειρήματα του κ. Βενιζέλου, καθώς ο κ. Τασσούλας ανέφερε ότι «μας δόθηκαν κάποιες απαντήσεις και ορισμένα αριθμητικά στοιχεία, από τα οποία φαίνεται να ισχύει ότι δεν αγοράσαμε ακριβότερα. Εμεις δεν έχουμε σχηματίσει άποψη και συνεχίζουμε την έρευνα».


protothema.gr