Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής οι βασικοί δείκτες της Wall Street στον απόηχο των προειδοποιήσεων της Fitch για νέες υποβαθμίσεις στην Ευρώπη, ενώ στην εβδομάδα σημείωσαν απώλειες περίπου 3% τερματίζοντας το θετικό σερί των δύο προηγούμενων εβδομάδων.

Ειδικότερα, σε επίπεδο εβδομάδας ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 2,7% διολισθαίνοντας κάτω από το επίπεδο των 12.000 μονάδων, ο S&P 500 υποχώρησε σε ποσοστό 2,9%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες χάνοντας 3,5%.

Οι εξελίξεις στην Ευρώπη μονοπώλησαν και σήμερα το ενδιαφέρον με τον οίκο Fitch να υποβαθμίζει σε αρνητικό από σταθερό το outlook της Γαλλίας και να τοποθετεί έξι άλλες χώρες της Ευρωζώνης σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης με αρνητικές συνέπειες.

Νωρίτερα η Standard and Poor΄s είχε προειδοποιήσει ότι η Ευρωζώνη παραμένει ευάλωτη σε επιδείνωση της εξωτερικής ζήτησης.

Ολλανδία, Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία και Φινλανδία είναι ευάλωτες σε ενδεχόμενη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας ή ύφεση αν αποτύχουν οι προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης χρέους, εκτίμησε η S&P.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στράφηκε παράλληλα σήμερα στα τελευταία στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ενώ στις επιχειρηματικές ειδήσεις κυριάρχησε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου της Research in Motion.


capital