Ο στόχος για της άντληση εσόδων ύψους 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι «ρεαλιστικός και φιλόδοξος», τόνισε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στη Βουλή.

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, «όπου «αφήνουμε ανεκμετάλλευτη την δημόσια περιουσία, η συζήτηση θα έπρεπε να ήταν για το 'πώς'. Ακόμα κι αν δεν πετύχουμε τον στόχο αυτό, θα έχουμε καταγράψει την περιουσία μας και θα έχουμε ξεκινήσει την αξιοποίησή της» τόνισε.

Παράλληλα ο κ. Παπακωνσταντίνου στηλίτευσε την στάση των εκπροσώπων της τρόικας, λέγοντας ότι αυτή την φορά «ξεπέρασαν το ρόλο τους και υπερέβησαν τα εσκαμμένα», αφού «ανακοίνωσαν μονομερώς θέματα που αφορούν μόνον την ελληνική κυβέρνηση».

«Ενόχλησαν όλους μας για το ύφος αλλά και το περιεχόμενο όσων είπαν που δεν είχε σχέση με την πραγματικότητα» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «αναγνώρισαν ότι δεν έπρεπε να είχε συμβεί αυτό, αναγνώρισαν τις προσπάθειες που κάνει ο ελληνικός λαός και ότι οι αποφάσεις ανήκουν στην εκλεγμένη κυβέρνηση του τόπου».

Ανακοίνωσε εξάλλου ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί η σχετική πρακτική των συνεντεύξεων Τύπου των «τροϊκανών».

Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν θα ξανασυμβεί αυτή η διαδικασία» και επισήμανε ότι «αν δεν είχε γίνει αυτή η συνέντευξη, η κυβέρνηση θα είχε τη δυνατότητα να διαβουλευτεί και να εξηγήσει τι σημαίνει να βάζεις έναν στόχο 50 δισ. ευρώ, πώς θα το κάνεις και με ποιο στόχο».

«Η ευκαιρία αυτή δεν μας δόθηκε» συμπλήρωσε.

Κατά την παρέμβασή του με την ευκαιρία της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ο κ. Παπακωνσταντίνου τοποθετήθηκε ξεκάθαρα υπέρ της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, λέγοντας ότι «το χρέος πριν αρχίσει να αποκλιμακώνεται θα έχει ξεπεράσει το 150% και οτιδήποτε βοηθάει τη μείωσή του είναι αναγκαίο».

«Η σωστή αξιοποίηση της περιουσίας όπως ταυτόχρονα και οι αποκρατικοποιήσεις είναι θετικά βήματα και τα χρειαζόμαστε» τόνισε.

Όσον αφορά τον στόχο των 50 δισ. ευρώ διερωτήθηκε:

«Είναι μνημονιακός στόχος τα 50 δισ. ευρώ. Όχι! Γιατί ξεπερνά τα όρια (2013), αλλά και γιατί οι στόχοι δεν έχουν την ίδια δεσμευτικότητα όπως άλλοι στόχοι, π.χ. να μειώνουμε το έλλειμμά μας με συγκεκριμένους ρυθμούς κ.λπ.».

Επιτέθηκε, μάλιστα, στη ΝΔ κάνοντας λόγο για «αβάσταχτη ελαφρότητα, απύθμενο λαϊκισμό και τεράστια υποκρισία».

Επικαλούμενος μάλιστα την ομιλία του προέδρου της ΝΔ Αντ. Σαμαρά στο Ζάππειο το περασμένο καλοκαίρι, τον κατηγόρησε ότι ζητούσε «να κάνουμε μνημονιακή υποχρέωση» την άντληση 50 δισ. ευρώ μέσω της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας εντός δύο ετών.

Όσον αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης είπε: «Δεν πουλάμε δημόσια γη. Δεν πουλάμε το Ελληνικό. Το εκμεταλλευόμαστε με μακροχρόνιο μίσθωμα. Αυτό ισχύει παντού και πάντα; Όχι. Μόνο στις περισσότερες περιπτώσεις εκτός από εκεί που κρίνουμε διαφορετικά».

Και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αν το Δημόσιο πάρει ένα ακίνητο από έναν φοροφυγά, αυτό θα το πουλάει».

Επίσης, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας «να κάνουμε συζήτηση επί πραγματικών στοιχείων ώστε να μειώσει η χώρα το τεράστιο χρέος», ενώ σχετικά με την στάση που τηρούν τα κόμματα είπε ότι «όλοι κρινόμαστε για την υπευθυνότητά μας». «Θέλουμε διάλογο με τα πολιτικά κόμματα, θέλουμε συναίνεση», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας όπως έχει τεθεί είναι μείζον και η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να συμφωνήσει με το συνολικό πλαίσιο που συζητείται».

Όπως παρατήρησε, το μείζον είναι η περίφημη συνολική λύση και η ελληνική κυβέρνηση έχει πει ότι κάτι τέτοιο αφορά περισσότερους πόρους για το Ευρωπαϊκό Ταμείο, περισσότερη ευελιξία του Ταμείου, καλύτερους όρους δανεισμού και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

«Δύσκολη η συζήτηση. Λίγος ο χρόνος. Οι προσδοκίες στην Ευρώπη είναι πολύ μεγάλες. Πιστεύω και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε εκεί. Αλλά οι αποστάσεις εξακολουθούν να είναι μεγάλες», κατέληξε.

Κόντρα με Κεφαλογιάννη

Η ομιλία του υπουργού Οικονομικών προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη.

«Πουθενά δεν έθεσε ο κ. Σαμαράς ζήτημα Μνημονίου. Είπε πως τα 50 δισ. ευρώ μπορούν να βρεθούν από εμπορική αξιοποίηση μικρού μέρους ακίνητης περιουσίας και πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν άμεσα, σύγχρονες μορφές προχρηματοδότησης, το λεγόμενο bridge financing, για τη μείωση του χρέους», είπε.

«Αυτό δεν συνιστά ξεπούλημα, σε αντίθεση με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη Νέα Υόρκη. Ο υπουργός ψεύδεται εντός του Κοινοβουλίου, και δεν είναι η πρώτη φορά», υποστήριξε.

«Εμείς δεν ξεκινάμε κακόπιστα, δεν λέμε πως θέλατε να τα ξεπουλήσετε», απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε:

«Λέμε, όμως, πως κάποιος που λέει πως θα φέρει 50 δισ. από την ακίνητη περιουσία χωρίς να λαμβάνει άλλα μέτρα, καθιστά το μέτρο αυτό, μνημονιακή υποχρέωση».

Παρέμβαση Αλέξη Τσίπρα


Δημοσίευμα της επίσημης εφημερίδας της ΕΕ, με τις αποφάσεις του Ecofin της 20ης Δεκεμβρίου του 2010, κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, όπου αναφέρεται ο στόχος της είσπραξης εσόδων «από την πώληση περιουσιακών στοιχείων ακίνητης περιουσίας και χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, που θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση χρέους και φυσικά δεν θα μειώσουν την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Καθώς δε, η σχετική αναφορά υπαγόταν σε κεφάλαιο που αφορούσε την «Καλύτερη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου με σκοπό την αύξηση σε 7 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2013», ο κ.Τσίπρας παρατήρησε πως «αργότερα, αυξήθηκαν οι απαιτήσεις».

Ο κ.Τσίπρας συνέδεσε τις αποφάσεις του Ecofin με τις αναγγελίες περί αποκόμισης 50 δις από «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, για να καταγγείλει την κυβέρνηση πως «καμώνεται πως τσακώνεται με την τρόικα, για πράγματα όμως, που είχε συζητήσει μαζί τους, είναι συναποφασίσει και υπογράψει».

Ομιλίες Καρατζαφέρη και Κουβέλη

Έκκληση προς τον πρόεδρο της ΝΔ να προσέλθει στον διάλογο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ.Καρατζαφέρης, αναφέροντας πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε τον υπουργό Οικονομικών να σηκώσει το βάρος μόνος του». Ο κ.Καρατζαφέρης συμφώνησε με τον στόχο της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αλλά και την εκποίησή της.

Από πλευράς του, ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, απευθυνόμενος προς τον κ.Παπακωνσταντίνου του υπέδειξε πως οφείλει να ενημερώνει τις πολιτικές δυνάμεις για τα όσα συζητά, διαπραγματεύεται και εντέλλεται από την τρόικα. «Και δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η ιταμή συμπεριφορά των εκπροσώπων της τρόικας, για να μας απευθύνεται επιστολή, προκειμένου να συναντηθούν εκπρόσωποι των κομμάτων με εσάς για να πληροφορηθούν το τι ακριβώς συμβαίνει».

in. gr