Συνέντευξη στην II Sole 24 Ore έδωσε το πρώην μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι , στην οποία και αναφέρθηκε στο ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον ιταλό τραπεζίτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν ήταν ποτέ δογματική για τα επιτόκια, ενώ πρόσθεσε πως το τρέχον επιτόκιο της ΕΚΤ στο 1% «δεν είναι αδιάβατο όριο».

«Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, με τον πληθωρισμό υψηλότερα του 2%, ότι το επιτόκιο του 1% είναι αρνητικό σε πραγματικούς όρους. Το μέγεθος των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ πρέπει να αποφασίζεται από καιρό σε καιρό», δήλωσε ο Smaghi.

Παράλληλα επισήμανε ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να υποκαθιστά τις κυβερνήσεις σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση εύρωστων κρατικών ισοζυγίων και ένα θεσμικό πλαίσιο για την ευρωζώνη, που καθησυχάζει τους επενδυτές στην ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά.

Τέλος αναγνώρισε ότι υπάρχει ο κίνδυνος τα προγράμματα λιτότητας που υιοθετούνται από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, να έχουν υφεσιακές επιδράσεις, αλλά πρόσθεσε ότι εάν δεν μπουν σε τάξη τα δημοσιονομικά, ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, και αυτό θα έχει ακόμη μεγαλύτερες επιδράσεις ύφεσης.

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook