Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Βασίλη Ράπανο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Απόστολο Ταμβακάκη στις 15:00 τη Δευτέρα. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα.

Η Εθνική Τράπεζα προχωρά σε ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης, κάνοντας χρήση του νόμου 3723/2008, αντλώντας κεφάλαια από το Δημόσιο και εκδίδοντας προνομιούχες μετοχές.

Όπως ανακοίνωσε η Εθνική θα βάλει στο ταμείο της 1 δισ. ευρώ, με το αιτιολογικό ότι στην πρώτη διαδικασία κατανομής των κεφαλαίων είχε χρησιμοποιήσει λιγότερα κεφάλαια από αυτά που της αναλογούσαν.

Ανάλογη κίνηση, ύψους 400 εκατ. ευρώ, αποφάσισε η Τράπεζα Πειραιώς. Στόχος της κίνησης είναι η θωράκιση της τράπεζας έναντι της κρίσης των κεφαλαιακών απαιτήσεων που θα προκύψουν από το πρόγραμμα εθελοντικής συμμετοχής στο PSI, καθώς και των αποτελεσμάτων της διαγνωστικής έρευνας της BlackRock.

Η έκθεση της BlackRock αναμένεται να παραδοθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος έως τις αρχές Ιανουαρίου και μαζί με το αποτέλεσμα από το PSI θα καθορίσουν το μέλλον του κλάδου.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προχώρησε το Σάββατο στην υποβολή προσφοράς για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της ΤΒank (πρώην ASPIS BANK), εκτός ορισμένων συγκεκριμένων υποχρεώσεων. Τη διαδικασία ενεργοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος βάσει του Ν.3601/2007.

Την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει τη δυνατότητα στην ΤτΕ να επιταχύνει τη σχετική διαδικασία, κάνοντας η ίδια την αξιολόγηση της Tbank χωρίς ορκωτό λογιστή.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έκρινε αναγκαία την υπαγωγή της ΤBank στα μέτρα εξυγίανσης που προβλέπει ο Ν. 3601/2007, όπως τροποποιήθηκε από τον πρόσφατο νόμο 4021/2011, αφού παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές της για την αντιμετώπιση των αδυναμιών της ΤBank, δεν κατέστη δυνατή η αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειας της τελευταίας.

Με την εφαρμογή στην TBank των νέων διατάξεων περί εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων διασφαλίζονται όλες οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της τράπεζας και η απρόσκοπτη συνέχεια των εργασιών, οι οποίες υποστηρίζονται από το υπάρχον προσωπικό και δίκτυο καταστημάτων.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook