Τους 652 έχουν φθάσει οι νεκροί, ξεπερνούν τους 800 οι αγνοούμενοι, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες από τις πλημμύρες που προκάλεσε τροπική καταιγίδα στις νότιες Φιλιππίνες.  Τεράστιες οι υλικές καταστροφές και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Η τροπική καταιγίδα Ουάσι -ή Σεντόνγκ- έπληξε την περιοχή Μιντανάο στο νότιο τμήμα των Φιλιππίνων την Παρασκευή, προκαλώντας σφοδρές βροχοπτώσεις που αύξησαν το επίπεδο του νερού σε πολλά ποτάμια.

Ο Μπενίτο Ράμος, εκτελεστικός διευθυντής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, δήλωσε ότι δεκάδες χωριά έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.

"Υπάρχουν πολλοί νεκροί αλλά ακόμη δεν έχουμε επιβεβαιώσει τον αριθμό", είπε στα ΜΜΕ. Στις προσπάθειες εύρεσης επιζώντων λαμβάνουν μέρος και 10.000 στρατιώτες.

Εκφράζονται ακόμη φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί και άλλο γιατί τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν φτάσει ακόμα σε απομονωμένα χωριά που βρίσκονταν πάνω στο πέρασμα της καταιγίδας.

Τα περισσότερα θύματα πέθαναν αργά την Παρασκευή ενώ κοιμούνταν, αναφέρουν οι Αρχές που παραδέχονται ότι δεν περίμεναν έναν τόσο μεγάλο αριθμό νεκρών καθώς σε αυτή την περιοχή της χώρας οι τροπικές καταιγίδες είναι σπάνιες.