Ο πληθωρικός του χαρακτήρας και οι γεμάτες χειρονομίες εκφράσεις του δεν μπορούν να κρύψουν την ανησυχία του Νικολά Σαρκοζί για τα δυσοίωνα προγνωστικά που τον φέρνουν να χάνει την εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία τον Απρίλιο του 2012.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο σοσιαλιστής αντίπαλός του, Φρανσουά Ολάντ, προηγείται του Σαρκοζί με 20 ποσοστιαίες μονάδες στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο των εκλογών, με ποσοστά 60% και 40% αντίστοιχα.

Στον πρώτο γύρο η διαφορά τους είναι σαφώς μικρότερη: ο Ολάντ φαίνεται να παίρνει το 31,5% των προτιμήσεων και ο Σαρκοζί το 26%, αλλά οι αναλύσεις προβλέπουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι δυσμενέστερο για τον Γάλλο πρόεδρο ήδη από τον πρώτο γύρο. Ο λόγος είναι οι πρόσφατες ευρωπαϊκές εξελίξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν τα ποσοστά της ευρωσκεπτικίστριας Μαρίν Λε Πεν, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 13,5%.

Την ίδια στιγμή, ανακοινώνει την υποψηφιότητά του ο άσπονδος εχθρός του, ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, που παρότι δεν συγκεντρώνει την προτίμηση των Γάλλων ψηφοφόρων, είναι ένα «αγκάθι» για την προεκλογική εκστρατεία του Γάλλου προέδρου.

\"http://static.thehollywoodgossip.com/images/gallery/nicolas-sarkozy-carla-bruni.jpg\"Όπως γράφει το «Έθνος της Κυριακής», το κυβερνών κόμμα αναγκάστηκε ήδη να εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία ζητά από τον ντε Βιλπέν να ανακαλέσει την υποψηφιότητά του, εν όψει των δύσκολων καιρών, και να συστρατευθεί με τον Σαρκοζί. Πράγμα δύσκολο, βέβαια, καθότι ο πρώην υπουργός του Σιράκ δεν πρόκειται να του συγχωρήσει τη δικαστική περιπέτεια στην οποία τον έσυρε με την κατηγορία της συκοφάντησης.

Η θέση που έχει περιέλθει ο Σαρκοζί είναι δεινή, αλλά η εμπειρία έχει δείξει ότι θα καταφύγει σε κάθε πιθανό τρικ για να κερδίσει τις εντυπώσεις. Ετσι, προσπαθεί να οπλίσει τη φαρέτρα του και η αλήθεια είναι ότι έχει αρκετά βέλη ακόμη να χρησιμοποιήσει.

Καταρχάς δεν έχει ανακοινώσει ακόμη επισήμως την υποψηφιότητά του. Οπως εκτιμούν αναλυτές, θα καθυστερήσει όσο είναι δυνατόν, προκειμένου να αφήσει τον Ολάντ να «φθαρεί» ως υποψήφιος, καθώς θα υποχρεωθεί να δώσει απαντήσεις σε όλα τα καυτά ζητήματα που προκύπτουν, με πρώτο και κύριο την ευρωπαϊκή κρίση. Ταυτόχρονα, η ανακοίνωση της πρόθεσής του να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία θεωρείται βέβαιο ότι θα τον φέρει στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Ο μεγάλος άσος που δεν έχει «παίξει» ακόμη ο Σαρκοζί είναι η μικρή του κόρη, την οποία απέκτησε με την Κάρλα Μπρούνι. Σε αντίθεση με τον Ολάντ, ο Σαρκοζί είχε ανέκαθεν την προσωπική του ζωή σε δημόσια θέα. Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών δεν έχει επιτρέψει καμιά αναφορά στην ιδιωτική του σφαίρα και μάλιστα δεν ένιωσε άνετα το περασμένο καλοκαίρι, όταν του? ξέφυγε πως η νέα του σύντροφος είναι η «γυναίκα της ζωής» του.

Στον αντίποδα, ο Γάλλος πρόεδρος ξέρει να κάνει δημόσιες σχέσεις πατώντας πάνω στις προσωπικές του στιγμές. Η επίσκεψη αβροφροσύνης της πρώην συζύγου του, Σεσιλιά, στη λεχώνα Κάρλα ήταν μια καταπληκτική ευκαιρία να φωτιστεί για άλλη μια φορά η ανθρώπινη πλευρά της οικογένειας και να προβληθούν οι άριστες και πολιτισμένες σχέσεις τους.

\"http://medya.todayszaman.com/todayszaman/2011/10/20/sarkozy-carla.jpg\"

Το γεγονός ότι ο Σαρκοζί δεν έχει αξιοποιήσει ακόμη το πρώτο παιδάκι που γεννήθηκε ενώ οι γονείς του ήταν ένοικοι των Ηλυσίων, κάνει τους αναλυτές να πιστεύουν ότι θα το χρησιμοποιήσει κοντά στις 22 Απριλίου, οπότε θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών. Ηδη η Κάρλα έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση ενόψει Χριστουγέννων και ως… Αγιος Βασίλης μοίραζε δώρα στα παιδιά μπροστά από το μέγαρο των Ηλυσίων.

Προς το παρόν, ο Σαρκοζί ποντάρει στην επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, με την οποία θέλει να αποδείξει ότι διαθέτει ηγετικές ικανότητες. Εξ ου και η σπουδή του να ζητήσει νέα Σύνοδο Κορυφής για τον Ιανουάριο, με αντικείμενο την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Η επιλογή της ημερομηνίας διεξαγωγής της νέας Συνόδου είναι κρίσιμη, καθώς η προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία θα βρίσκεται στην κορύφωσή της.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook