Σε γενικές γραμμές όταν κάνουμε κάποιο comment ή like στο Facebook, δεν σκεφτόμαστε πως αυτά αποθηκεύονται στη βάση δεδομένων του δικτύου. Αυτό όμως αρχίζουμε να το συνειδητοποιούμε τώρα με το Facebook Timeline, όπου βλέπουμε το παρελθόν το δικό μας και των φίλων μας να ξετυλίγεται μπροστά μας με μερικά clicks. Ένας χρήστης του Facebook από την Αυστρία ζήτησε από το τελευταίο να του στείλει όλα τα δεδομένα που έχει αποθηκευμένα για αυτόν στους servers του. Μετά από λίγο καιρό το Facebook του έστειλε 1.222 αρχεία PDF, τα οποία περιελάμβαναν δεδομένα που ούτε ο ίδιος θυμόταν.

Στον δίσκο που περιείχε όλα αυτά τα αρχεία ο Max Schrems μπορούσε να βρει κάθε καταγραφή που είχε κάνει το Facebook για αυτόν, από στοιχεία για την προσωπική του ζωή, την εργασία του και άλλα, συμπεριλαμβανομένων και των μηνυμάτων που ο ίδιος πίστευε πως έχει διαγράψει. Ιδιαίτερα για τις φωτογραφίες που είχε βγάλει μία φίλη του με το iPhone της, ο Max μπορούσε να δει λόγω του geotagging όλες τις ακριβείς τοποθεσίες όπου τραβήχτηκαν αυτές.

Μπορεί το Facebook και γενικότερα τα social networks να αποτελούν εργαλεία χρήσιμα σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας μας και να μεταμορφωθούν σε εξαιρετικές recommendation engines, όμως το παρακάτω video είναι ένα ακόμα δείγμα του πόσα στοιχεία για εμάς αποθηκεύονται στους servers του Facebook, γεγονός που φυσικά το δίκτυο δεν το κάνει χωρίς να το γνωρίζουμε, απλά εμείς δεν του δίνουμε την απαιτούμενη σημασία. Γι αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει να προσέχουμε τι ανεβάζουμε σε αυτό, μιας και δεν γνωρίζουμε πότε και πως τα δεδομένα που δημιουργούμε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις αστυνομικές αρχές.


(away)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook