Είναι ένα από τα δώρα της φύσης στον άνθρωπο «κλεισμένο» σε μια κυψέλη. Ο λόγος για την πρόπολη, ένα μελισσοκομικό προϊόν τη σημασία του οποίου είχε αντιληφθεί ήδη ο Ιπποκράτης, ο οποίος συνιστούσε τη χρήση του για την ίαση διαφορετικών παθήσεων αλλά και για την επούλωση πληγών.

Και αυτό διότι η πρόπολη αποτελεί έναν φυσικό «θησαυρό», γεμάτο με βιοδραστικά συστατικά όπως πολυφαινόλες, τερπένια, στεροειδή, σάκχαρα και αμινοξέα, όπως περίπου 2.500 χρόνια μετά τον Ιπποκράτη αποκάλυψε η σύγχρονη έρευνα. Οι θεραπευτικές ιδιότητές της που έχουν προκύψει από διαφορετικές μελέτες είναι τόσο πολλές – αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιμυκητιασικές, αντι-ιικές, αντικαρκινικές – ώστε δικαίως η πρόπολη έχει χαρακτηριστεί το αντισηπτικό της φύσης.

Ενα αντισηπτικό του οποίου η ευεργετική δράση ξεκινά από το ίδιο το μελίσσι. Δεν είναι τυχαίο ότι η λέξη πρόπολη προέρχεται από το «προ της πόλης» επειδή οι μέλισσες την τοποθετούν στην είσοδο της κυψέλης ως μονωτικό και αντισηπτικό υλικό. Την παράγουν με βάση φυτικές ρητίνες που εκκρίνονται από τους οφθαλμούς των φυτών, καθώς και από τον φλοιό ορισμένων δέντρων όπως οι λεύκες, τις οποίες εμπλουτίζουν με το σάλιο τους, κερί και γύρη.

Από την κυψέλη στη ζωή μας

\"http://www.kamena-vourla.gr/honey3.jpg\"Σημαντική «ασπίδα» μπορεί να αποτελέσει όμως η πρόπολη για την υγεία όχι μόνο του μελισσιού αλλά και του ίδιου του ανθρώπου. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε χρησιμοποιείται ήδη στην παρασκευή λειτουργικών τροφίμων αλλά και καλλυντικών. Από το μελίσσι όμως ως τη συσκευασία του καλλυντικού ο δρόμος είναι μακρός και είναι απαραίτητο να υπάρχει σωστή προμήθεια και έλεγχος ποιότητας της πρόπολης που χρησιμοποιούν οι διαφορετικές εταιρείες.

 Στο πλαίσιο αυτό μια ελληνική εταιρεία με διόλου τυχαίο σήμα τη μέλισσα (και συγκεκριμένα τη μέλισσα των Μαλλίων, ένα σπάνιο κόσμημα από τη Μινωική Κρήτη, που συμβολίζει τη γονιμότητα και την αρμονία) φέρνει τον κόσμο των μελισσών στον δικό μας κόσμο προς όφελός μας.

Η εταιρεία APIVITA αποδείχθηκε πρωτοπόρος ήδη από το 1979 παράγοντας ένα μαύρο σαπούνι το οποίο περιείχε ελληνική πρόπολη και συνεχίζει το έργο της εισάγοντας την πρόπολη σε ολοένα και περισσότερα προϊόντα – εξασφαλίζοντας μάλιστα μέσω των μελισσιών που διαθέτει ότι η πρόπολη που περιέχουν είναι υψηλής ποιότητας.

Η έρευνα και οι καινοτομίες των επιστημόνων της εταιρείας, με επικεφαλής τον χημικό δρα Ιωάννη Μουρτζίνο, δεν σταματούν και πρόσφατα αναπτύχθηκε μια καινοτόμος μέθοδος εκχύλισης των δραστικών συστατικών της πρόπολης με την οποία αυξάνεται η σταθερότητά τους. Μάλιστα η συγκεκριμένη μέθοδος έχει κατατεθεί στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) για την απόκτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας, ενώ σύντομα η κατοχύρωση της πατέντας αναμένεται και σε άλλες χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η APIVITA. Η καινούργια αυτή τεχνική εκχύλισης, η οποία σημειωτέον είναι «κατα-πράσινη» αφού απαιτεί τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας διατηρώντας συγχρόνως ανέπαφα τα ευπαθή συστατικά της πρόπολης, προσφέρει νέες δυνατότητες σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωση των πολύτιμων αυτών δραστικών ουσιών σε καλλυντικά προϊόντα, λειτουργικά τρόφιμα και φάρμακα.

Αποτελεσματικό και ως αντηλιακό

Το εκχύλισμα της πρόπολης θα συμπεριληφθεί μάλιστα στα δραστικά συστατικά της νέας σειράς αντηλιακών προϊόντων της εταιρείας (APIVITA Suncare) που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά το 2012. Η απόφαση αυτή έχει ισχυρή επιστημονική βάση: ξεκινώντας από πρόσφατα δεδομένα της διεθνούς επιστημονικής βιβλιογραφίας οι υπεύθυνοι της εταιρείας συνεργάστηκαν με ειδικούς του Πανεπιστημίου της Παβίας στην Ιταλία και συγκεκριμένα με το Τμήμα Φαρμακολογικών και Τοξικολογικών Επιστημών υπό τον καθηγητή Φούλβιο Μαρτσάτικο προκειμένου να εκτιμηθεί η προστατευτική δράση του εκχυλίσματος έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας UVA και UVB, καθώς και έναντι βαρέων μετάλλων όπως το χρώμιο και ο μόλυβδος. Οπως έδειξαν πειράματα in vitro, το εκχύλισμα μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» και ενάντια στη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία.

Οι εξελίξεις αυτές μαρτυρούν το τεράστιο φάσμα των ευεργετικών ιδιοτήτων των επί μέρους συστατικών της πρόπολης, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδήμονες, παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητο. Οι μέλισσες έχουν πολλά ακόμη μυστικά να μας αποκαλύψουν. Και για να επιστρέψουμε στον σοφό Ιπποκράτη, η επιστήμη του σήμερα θα πρέπει να μην ξεχνά ότι, όπως εκείνος έλεγε, «ηγεμονικότερον απάντων φύσις». Οπως όλα δείχνουν, αν ακολουθήσουμε τις δικές της συνταγές, μόνο κερδισμένοι μπορούμε να είμαστε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook