Τα φλέγοντα θέματα των διμερών δανείων προς το ΔΝΤ και της περαιτέρω εξέτασης των επιμέρους όρων του προσχεδίου του «δημοσιονομικού συμφώνου» που αποφασίστηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής κυριαρχούν στην ατζέντα του σημερινού συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της Ευρωζώνης που διεξάγεται υπό την μορφή τηλεδιάσκεψης.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών καλούνται να συνομολογήσουν στο τεχνικό μέρος των δανείων που θα εκχωρήσουν στο ΔΝΤ οι ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο τα κεφάλαια αυτά – που υπολογίζονται στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου – να επιστρέψουν στην Ευρωζώνη υπό την μορφή χορηγήσεων του Ταμείου προς τα ασθενέστερα μέλη της. Με δεδομένη την άρνηση τρίτων, εκτός ΕΕ, χωρών, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Βραζιλία να συμμετάσχουν σε μια «εκτός προγράμματος» νέα γραμμή χρηματοδότησης προς το ΔΝΤ, που θα του επιτρέψει να αυξήσει τη «δύναμη πυρός» του στην υπόθεση της … «ευρωπαϊκής διάσωσης», το βάρος πέφτει στα κράτη μέλη της ΕΕ και δη της Ευρωζώνης, υπό την μορφή διμερών δανείων που και τα προς διάθεση ποσά θα αυξήσουν και παρακάμπτουν τις ευρωπαϊκές απαγορεύσεις για απευθείας χρηματοδοτήσεις κρατών μελών από άλλα μέλη. Το «σχέδιό» τους είναι να αποφασίσουν σε διμερές δάνειο ύψους 150 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ από την ΕΚΤ και άλλα 50 δισ. ευρώ από τρίτες ευρωπαϊκές χώρες (τα 10 από τη Ρωσία) …

Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό δεν είναι το μείζον πρόβλημα που καλείται να διευθετήσει το Eurogroup. Ο «μηχανισμός» του νέου «δημοσιονομικού συμφώνου» που αποφασίστηκε στις 9 Δεκεμβρίου είναι αυτός που «καίει» περισσότερα Βερολίνο και Παρίσι και αυτά τα θέματα πρέπει να τύχουν άμεσης απάντησης και διευθέτησης το συντομότερο δυνατόν.

«Θα προσπαθήσουν (οι υπουργοί Οικονομικών) να κάνουν όσα μπορούν περισσότερα πριν από τα Χριστούγεννα αλλά δύσκολα θα πείσουν τις αγορές να μπουν σε … εορταστική διάθεση», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING Group στις Βρυξέλλες που σημειώνει πως ακόμα και τώρα η αβεβαιότητα κυριαρχεί στις αγορές.

Και η πραγματικότητα τον δικαιώνει καθώς από την ανακοίνωση των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχει τιθασευτεί η πίεση των αγορών, αλλά επιπρόσθετα οι οίκοι αξιολόγησης έθεσαν και επισήμως στο στόχαστρό τους όλη την Ευρωζώνη, η Fitch Ratings υποβάθμισε τις προοπτικές της οικονομίας της Γαλλίας και η Moody’s «έκοψε» δύο βαθμίδες από το αξιόχρεο του Βελγίου!

Η απάντηση των Ευρωπαίων σε όλα αυτά περνάει από το σημερινό Eurogroup, όπου εκτός των άλλων θα συζητηθεί και η πιθανή ημερομηνία ενεργοποίησης του πολυαναμενόμενου μόνιμου μηχανισμού διάσωσης της Ευρωζώνης, του European Stability Mechanism – ESM.

Προς την κατεύθυνση της «πειστικότερης δυνατής» απάντησης  προς τις αγορές πρέπει να συνυπολογισθεί και η επιστροφή των Βρετανών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τον μηχανισμό διάσωσης και για το δημοσιονομικό σύμφωνο. Ως γνωστόν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε αποσυρθεί από τις συζητήσεις στην τελευταία Σύνοδο και είχε ουσιαστικά αποστασιοποιηθεί από τις μελλοντικές οικονομικές αποφάσεις της ΕΕ, αλλά η κρίση – και προφανώς οι «παρεμβάσεις» – έφεραν ξανά στο τραπέζι αντιπροσωπεία Βρετανών αξιωματούχων …

Εκείνο που πάντως είναι σίγουρο είναι το ότι  το Εurogroup σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δώσει τελικές απαντήσεις. Αυτό που μπορεί να συμβεί στο θετικότερο των σεναρίων είναι να αποφασισθεί ένας «οδικός χάρτης», για να προλειάνει το έδαφος για την επερχόμενη νέα Σύνοδο Κορυφής, που πιθανότατα θα διεξαχθεί στις 8 και 9 Φεβρουαρίου του 2012.

Αν μέχρι τότε οι αντοχές των Ευρωπαίων και  οι ανοχές των αγορών το επιτρέψουν …

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook