Μπορεί η δημοτικότητα των πέλλετ βιομάζας να αυξάνεται συνεχώς, ωστόσο, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο καύσιμο δεν είναι ευρέως διαδομένο στη χώρα μας, συχνά εκφράζονται απορίες που έχουν να κάνουν είτε με το ίδιο το καύσιμο είτε με τις συσκευές που καίνε πέλλετ.


Τι είναι τα πέλλετ

Τα πέλλετ είναι μια μορφή βιομάζας αποτελούμενη ουσιαστικά από ξύλο, απαλλαγμένο από κάθε υγρασία, η οποία μέσω καύσης σε ειδικούς λέβητες ή σόμπες αξιοποιείται για κάλυψη θερμικών αναγκών. Θεωρείται σήμερα το πλέον ισχυρό αντίπαλο δέος του πετρελαίου καθώς, εν μέσω κρίσης, είναι ένα καύσιμο το οποίο μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες ενός μέσου σπιτιού χωρίς χρήση άλλης θερμαντικής πηγής, με σημαντικά μειωμένο κόστος συγκριτικά με το πετρέλαιο – οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές των πέλλετ κάνουν λόγο ακόμη και για οικονομία στην οικιακή θέρμανση της τάξης του 40%-50%.

Ωστόσο, εκτός από το οικονομικό κίνητρο, τα pellets συγκεντρώνουν μια σειρά άλλων πλεονεκτημάτων – σταθερή ποιότητα και υγρασία, καθαρά και εύκολα στη χρήση και την αποθήκευση – τα οποία τα καθιστούν ιδιαίτερα ανταγωνιστικά όχι μόνο απέναντι στο πετρέλαιο αλλά και ως προς παραδοσιακά καύσιμα όπως το ξύλο.


Αντικίνητρα

Παρότι η βιομάζα κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στις ΑΠΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, με ποσοστό άνω του 50%, στην Ελλάδα μέχρι σήμερα κατέχει την τελευταία θέση, λόγω μιας σειράς «αντικινήτρων». Το βασικότερο αντικίνητρο που ήταν η απαγόρευση λέβητα pellets σε Αττική και Θεσσαλονίκη έχει ήδη αρθεί αλλά παραμένει ο υψηλός ΦΠΑ στα εγχώρια pellets και η ανυπαρξία κινήτρων για την αγορά λέβητα – σόμπας βιομάζας σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ-27.

\"http://www.anagnostopoulos-oil.gr/gallery/Image/sompes/Pellets_%20burning.jpg\"

Παρακάτω, με τη μορφή ερωταπαντήσεων διευκρινίζονται κάποια βασικά ζητήματα σχετικά με τη χρήση των πέλλετ για την κάλυψη των αναγκών μας σε θέρμανση:

Είναι εύκολη η δυνατότητα προμήθευσης των pellets;

Ναι είναι εύκολη,αφού τα pellets διανέμονται σε όλη την Ελλάδα και υπάρχει δυνατότητα και επάρκεια να καλυφθούν οι ανάγκες όλης της αγοράς.

Μπορώ να αλλάξω τον καυστήρα πετρελαίου με νέο pellet κρατώντας όμως τον λέβητα;

Φυσικά και υπάρχει αυτή η δυνατότητα αρκεί βέβαια να τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις.Επικοινωνήστε με κάποια εταιρία για να εξετάσετε και αυτό το ενδεχόμενο.

Υπάρχει κάποιος παράγοντας που να εγγυάται ότι η τιμή του καυσίμου pellets δεν πρόκειται να αυξηθεί σε συνάρτηση με το πετρέλαιο τα επόμενα χρόνια;

Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι παρά τη συνεχόμενη αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης,η τιμή των pellets δεν μεταβάλλεται,για τον λόγο ότι δεν είναι παράγωγο του πετρελαίου.

Είναι δυνατόν ένας καυστήρας – λέβητας βιοκαυσίμου (pellets) να χρησιμοποιηθεί με τα συμβατικά καλοριφέρ και μέχρι ποιες θερμοκρασίες μπορεί να φτάσει το νερό;

Ναι,γίνεται να χρησιμοποιήσουμε και συμβατική τεχνολογία και ενδοδαπέδια θέρμανση,ενώ η θερμοκρασία του νερού φτάνει από τους 70 0C έως και τους 120 0C .

Αν υφίσταται ένα παλιό σύστημα πετρελαίου,τι αλλαγές απαιτούνται να πραγματοποιηθούν στο μηχανοστάσιο ούτως ώστε να τοποθετηθεί ένα σύστημα καυστήρα – λέβητα βιομάζας;

Συνήθως δεν απαιτείται κάποια αλλαγή στο ήδη υπάρχον μηχανοστάσιο.

Τι συντήρηση χρειάζεται να κάνω;

Απαιτείται μία ετήσια συντήρηση.Πέραν αυτού δεν χρειάζεται κάποια άλλη συντήρηση,διότι τα πιο πολλά συστήματα στις μέρες μας έχουν τη δυνατότητα αυτόματου καθαρισμού του καυστήρα επιτυγχάνοντας την απομάκρυνση της στάχτης σε ένα ειδικό ενσωματωμένο δοχείο.

Yπάρχει η δυνατότητα παραγωγής ζεστού νερού χρήσης;

Ναι υπάρχει με πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής σε σχέση με έναν καυστήρα πετρελαίου.

\"http://www.polishpellet.com/gfx/pellet/What_is_pellet_nmdw9b.jpg\"

(energypress)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook