Σε μειώσεις τιμών προχωρά η μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία της χώρας, η «Παπαστράτος», θυγατρική της Philip Morris, καθώς ύφεση και η αυξηµένη φορολογία έχουν οδηγήσει την αγορά του τσιγάρου να απολέσει σχεδόν το 1/3 του όγκου της τα δύο τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», η «Παπαστράτος» αποφάσισε να µειώσει από σήμερα ∆ευτέρα και για περιορισµένο χρονικό διάστηµα (δεν διευκρίνισε πόσο) την τιµή του Marlboro από τα 4 στα 3,50 ευρώ, όπως ενηµέρωσε τους χονδρεµπόρους και τους περιπτερούχους.

Σύµφωνα µε την ενηµέρωση, τις πρώτες ηµέρες του ∆εκεµβρίου η αγορά του βιοµηχανοποιηµένου τσιγάρου κατέγραψε βουτιά 30% σε σχέση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2010. Στο εννεάµηνο η πτώση ήταν 9% και στο δίµηνο Οκτώβριος – Νοέµβριος 20%.

Στα ανώτερα κλιµάκια της Παπαστράτος σήµανε «συναγερµός» και η αντίδραση ήταν άµεση.

Έτσι, η εταιρεία προχωρεί στη µείωση της τιµής του προϊόντος της µε στόχο να βάλει «φρένο» στη µείωση της ζήτησης τόσο για τα δικά της προϊόντα όσο και του κλάδου, αφού το συγκεκριµένο σήµα είναι το πιο δηµοφιλές µε µερίδιο αγοράς 19%. Η εταιρεία ενηµέρωσε ότι η µείωση της τιµής θα επηρεάσει ελάχιστα το όφελος των συνεργατών της από τη διακίνηση του σήµατος, αφού όπως έγινε γνωστό θα απορροφήσει στα κόστη της την αναπροσαρµογή αυτή της τιµής.

Τα 4 ευρώ πλέον έχει διαπιστωθεί ότι αποτελούν ένα ακριβό τίµηµα για τα ελληνικά δεδοµένα και γι\’ αυτό άλλωστε και η British American Tobacco είχε πρόσφατα µειώσει την τιµή του Peter Stuyvesant από τα 4 ευρώ σε 3,20 ευρώ και του Lucky Strike από τα 4 ευρώ σε 3,60 ευρώ.

Σύµφωνα µε επίσηµα στοιχεία, η αγορά του βιοµηχανοποιηµένου τσιγάρου το 2010 υποχώρησε κατά 15% και γύρω στο 13% θα κλείσει το 2011. Σωρευτικά τα δύο τελευταία χρόνια η πτώση προσεγγίζει το 30%, δηλαδή κοντά στο 1/3 της αγοράς.

Στα 4 ευρώ το πακέτο το υπουργείο Οικονομικών εισέπραττε τα 3,23 ευρώ, ενώ στη νέα τιμή των 3,5 ευρώ οι εισπράξεις θα μειωθούν στα 2,88 ευρώ το πακέτο.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook