Το πιο «στημένο» χρηματιστήριο σ\’ όλο τον κόσμο αποτελεί πλέον η Αθήνα, καθώς οι τράπεζες παραμένουν στο καναβάτσο -λόγω του προγράμματος ανταλλαγής. Έτσι, με μια-δυο μετοχές -την Coca-Cola ή τη Βιοχάλκο και δύο-τρεις άλλες- τα funds μπορούν να χειραγωγήσουν τον Γενικό Δείκτη κατά το δοκούν.

Σήμερα μάλιστα και την αγορά ανέβασαν και απέκτησαν τις μετοχές που ήθελαν φθηνότερα. Οι κινήσεις είναι τόσο προβλέψιμες πλέον, που κανείς από τους συμμετέχοντες δεν έχει διάθεση να παρακολουθήσει.

Όμως, η σημερινή συνεδρίαση είχε και μια συμφωνία: λίγα χρόνια μετά την πώληση των μεταλείων από τον κ. Πάχτα, τη συμφωνία με το Κατάρ στο Μέγαρο Μαξίμου, η European Goldfields θα συγχωνευθεί με καναδική εταιρεία. Και ο ελληνικός χρυσός θα ανήκει σε καναδικά συμφέροντα, αφού πέρασε πρώτα από την Ελλάκτωρ και το Κατάρ, που θα παραμείνουν μέτοχοι με ένα ποσοστό.

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς η αγορά οδηγήθηκε σε άνοδο έως και 1,43% και αργότερα με ρευστοποιήσεις στις τράπεζες και σε επιλεγμένες μετοχές, όπως ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, έφεραν τον δείκτη μια ανάσα από το προηγούμενο χαμηλό.

Τελικώς, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 650,50 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,82%.

Κέρδη 5,17% για την Τράπεζα Πειραιώς (η οποία είχε χάσει 21% την Παρασκευή). Άνοδος 3,49% για την Coca-Cola, 3,64% για την Ελλάκτωρ και 0,48% για τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Αντίθετα, με πτώση 2,95% έκλεισε η Alpha Bank, 5,03% η Εθνική στα 1,51 ευρώ. Ρευστοποιήσεις στην Eurobank με 2,31% και στον Τιτάνα με 4,13%.

Πτώση 1,51% για τη Motor Oil, 1,60% για την Jumbo, 2,10% για τον ΟΠΑΠ, 0,12% για τον ΟΤΕ και ΔΕΗ 2,50%. Όπως φαίνεται όλες οι μετοχές υπό ιδιωτικοποίηση σημείωσαν νέες χαμηλές τιμές, όπως ο ΟΠΑΠ στα 6,54 ευρώ.

Στα 23,2 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές συναλλαγές.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook