Την εμπιστοσύνη της στη Βόρεια Κορέα υπό τον νέο ηγέτη της Κιμ Γιονγκ-Ουν εξέφρασε η Κίνα μετά το θάνατο του πατέρα του ενώ σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της χώρας δηλώνει πεπεισμένη πως η συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα θα συνεχιστεί και χαρακτηρίζει τον Κιμ Γιονγκ-Ιλ «μεγάλο ηγέτη» και «στενό φίλο».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα «μια ημέρα ο λαός της Βόρειας Κορέας να μπορέσει να ξαναβρεί την ελευθερία του». «Ο θάνατος ενός ανθρώπου ποτέ δεν είναι ευχάριστος αλλά τα δεινά ενός λαού μου προκαλούν μεγαλύτερη λύπη», υπογράμμισε ο Ζιπέ διευκρινίζοντας ότι οι γαλλικές αρχές θα «επαγρυπνούν για όλες τις συνέπειες της διαδοχής αυτής». Αν σήμερα η Κίνα εξέφρασε τα «ειλικρινή της συλλυπητήρια», ο Ζιπέ είπε ότι «δεν συμμερίζεται» αυτή τη λύπη.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό, η Βόρεια Κορέα είναι ένα «κατάκλειστο καθεστώς, ένα από τα τελευταία (κομμουνιστικά) καθεστώτα του πλανήτη» που διαθέτει επίσης πυρηνικά όπλα. «Για το λόγο αυτό επαγρυπνούμε», υπογράμμισε.

«Υπάρχει μια διαδικασία διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα που έχει δυσκολίες. Ο διάλογος αυτός πρέπει να συνεχιστεί με την Κίνα και με τις χώρες που συμμετέχουν στις εξαμερείς διαπραγματεύσεις προκειμένου η Βόρεια Κορέα να αποποιηθεί τα πυρηνικά της όπλα», υπογράμμισε ο Ζιπέ.

Στο Λονδίνο, ο βρετανός υπουργός Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε σήμερα ότι ο θάνατος του Κιμ Γιονγκ-Ιλ «θα μπορούσε να είναι μια στροφή για τη Βόρεια Κορέα».

«Ελπίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα συνειδητοποιήσει ότι συμμετέχοντας στη διεθνή κοινότητα θα έχει καλύτερες πιθανότητες να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης του βορειοκορεατικού λαού», δήλωσε ο Χέιγκ.

«Ενθαρρύνουμε τη Βόρεια Κορέα να εργαστεί με ειρήνη και ασφάλεια για να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να επαναληφθούν οι εξαμερείς διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», πρόσθεσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Η Ρωσία, μια από τις ελάχιστες χώρες που διατηρούν διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, απέστειλε τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ιλ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ απέστειλε τα συλλυπητήριά του στον Κιμ Γιονγκ-Ουν, το νεότερο γιό του, ο οποίος αναμένεται να τον διαδεχτεί.
 
Στα τέλη Αυγούστου ο Κιμ Γιονγκ Ιλ είχε επισκεφθεί τη Ρωσία και είχε επαφές με τον Μεντβέντεφ στη σύνοδο κορυφής στη Σιβηρία, με επίκεντρο την ενέργεια και την επισιτιστική βοήθεια στην Πιονγκγιάνγκ. Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ είχε επισκεφθεί τη Ρωσία το 2001 και το 2002.

Στο Τόκιο η ιαπωνική κυβέρνηση εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για το θάνατο του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, χώρας με την οποία το Τόκιο ουδέποτε είχε διπλωματικές σχέσεις. «Οφείλουμε να ενεργήσουμε έτσι ώστε ο ξαφνικός αυτός θάνατος να μην έχει αρνητικές συνέπειες στην ειρήνη και τη σταθερότητα της κορεατικής χερσονήσου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα.

Επίσης ο Νόντα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Λι Μιουνγκ-Μπακ για να τον διαβεβαιώσει ότι οι δύο χώρες βρίσκονται «στην ίδια γραμμή πλεύσης». Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ζήτησε από τις ομάδες του να είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook