Κριτική στην προσέγγιση των Ευρωπαίων στο ελληνικό πρόβλημα άσκησε ο τέως επικεφαλής του ΔΤΝ Ντομινίκ Στρος-Καν, λέγοντας ότι η στάση πως «οι Έλληνες \”πρέπει να πληρώσουν για τις αμαρτίες τους\” δεν βοήθησε».

Μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στο Πεκίνο, ο Στρος-Καν αναφέρθηκε ακροθιγώς στο ζήτημα της Ελλάδας και την στάση των ευρωπαϊκών ηγεσιών στο ξεκίνημα της κρίσης χρέους.

Οι ευρωπαϊκές χώρες, ανέφερε, δέχτηκαν να δανείσουν στους Έλληνες, «αλλά συν ένα περιθώριο… επειδή \”οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν για τις αμαρτίες τους».

«Από ηθικής πλευράς», συνέχισε, «δεν έχω κανένα σχόλιο, αλλά από οικονομική άποψη σαφώς και δεν βοήθησε».

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν εκτίμησε επίσης πως ο μόνος τρόπος για να λυθεί η κρίση είναι «η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει μία πραγματική Ένωση», επικρίνοντας επίσης ως ανεπαρκείς τις μέχρι τώρα αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

«Βλέπουμε τις ευρωπαϊκές χώρες να περνούν από το ένα σχέδιο διάσωσης στο άλλο, από τη μια σύνοδο κορυφής στην άλλη, πάντα χωρίς να παραδέχονται τις απώλειες, χωρίς να επιτρέπουν την ανάπτυξη και αποτυγχάνοντας στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» τόνισε ο Στρος-Καν στην ομιλία του.
«Το γεγονός ότι το ευρώ είναι ακόμα στο μέσον του ποταμού και ότι η νομισματική ένωση δεν έχει υλοποιηθεί το καθιστά εξαιρετικά ευάλωτο και η βάρκα φαίνεται ότι είναι έτοιμη να βουλιάξει», πρόσθεσε.

«Δεν έχω πεισθεί ότι ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ μπορούν να συνεννοηθούν και αυτός είναι πιθανώς ένας από τους λόγους για τους οποίους το ευρωπαϊκό σύστημα έχει προβλήματα που το εμποδίζουν να προχωρήσει» ανέφερε επίσης ο τέως επικεφαλής του ΔΝΤ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook