Τα νέα λέιζερ φωτιστικά σώματα της BMW έχουν ήδη τοποθετηθεί στο νέο «επικίνδυνα» όμορφο μοντέλο i8 και η λειτουργία τους, καθώς και η εμφάνισή τους εντυπωσιάζουν. Σύμφωνα με τη γερμανική φίρμα, τα λέιζερ φώτα θα μπορούσαν να βγούνε στη μαζική παραγωγή στα επόμενα 2 με 3 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, στο τεχνικό κομμάτι των φώτων λειζερ χρησιμοποιούνται 3 διόδους λέιζερ, που παράγουν 10 μικρές φωτεινές δέσμες. Το μπλε χρώμα που δημιουργείται οφείλεται λόγω της χρήσης νιτριδίο του γαλλίου, ενώ μετά αλλάζει σε λευκό με τη βοήθεια ενός δίσκου φωσφόρου. Δεν επηρεάζεται κανένας ζωντανός οργανισμός από το τελικό αποτέλεσμα, διότι το φως δεν εκπέμπεται από την πηγή, αλλά περνάει από αρκετά φίλτρα και μετατροπείς.

Η BMW υποστηρίζει ότι τα λέιζερ φωτιστικά σώματα είναι 1000 φορές πιο ισχυρό από τα LED, ενώ καταναλώνουν τη μισή ενέργεια . Επίσης, το μέγεθός της νέα τεχνολογίας είναι 100 φορές μικρότερη από τα LED και έχει μέση διάρκεια ζωής 10.000 ωρών.

Όπως βλέπουμε, ολοένα και περισσότερες νέες τεχνολογίες περνούν από τα πρωτότυπα αυτοκίνητα στα αυτοκίνητα παραγωγής, αυξάνοντας έτσι την ασφάλεια και την αυτονομία των οχημάτων.


Η τεχνολογία λέιζερ στα φωτιστικά σώματα της BMW θα βγουν στην μαζική παραγωγή μέσα στα επόμενα χρόνια.


Ένας προβολέας τεχνολογίας λέιζερ μπορεί να παράγει σχεδόν 1.000 φορές περισσότερη ένταση φωτός από τα φωτιστικά LED.

(autotriti)