Αγώνα δρόμου για να εισπραχθούν πάση θυσία τουλάχιστον 7,5 δισ. ευρώ και να κλείσει η χρονιά με έλλειμμα κάτω από 11% (αντί 9% που προβλέπει ο προϋπολογισμός) δίνουν στο υπουργείο Οικονομικών. Τα περισσότερα εξ αυτών πρέπει να εισπραχθούν μέχρι μέσα Ιανουαρίου (ως έσοδα του 2011) καθώς από τις αρχές-αρχές του 2012 θα πρέπει να δείξει πως η χρονιά μπήκε «με το δεξί» για να πείσει ότι μπορεί και να αποφύγει τα χειρότερα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, σε επιτελική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, διαπιστώθηκε πως είναι όλα τα σενάρια «δείχνουν» διψήφιο ποσοστό ελλείμματος για το 2011.

Το βασικό σενάριο προβλέπει πως η ύφεση δεν θα ξεπεράσει φέτος το 6%. Με αυτό το δεδομένο, το έλλειμμα μπορεί να κλείσει ελαφρά πάνω από το 10% του ΑΕΠ.  Στην περίπτωση αυτή το δημοσιονομικό κενό φθάνει στα 3 δισ. ευρώ, που κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα το επόμενο έτος.

Το «κακό» σενάριο όμως προβλέπει μεγαλύτερη ύφεση που στο τέλος-τέλος της χρονιάς θα πλησιάσει ίσως και το 8%-9%. Αν τελικώς, για ολόκληρο το 2011, η ύφεση αγγίξει φέτος το 6,9% – 7%, τότε το δημοσιονομικό κενό θα φτάνει και τα 5 δισ. ευρώ, με συνέπεια το έλλειμμα να φτάνει ή και να ξεπεράσει και το 11% του ΑΕΠ.

Τα σενάρια αυτά και τις λύσεις θα εξετάσει η Τρόικα που επιστρέφει στις αρχές Ιανουαρίου, με βάση και τα νεότερα δεδομένα που θα υπάρχουν τότε.

Πιέσεις, πάντως, στην εκτέλεση του προϋπολογισμού για τη νέα χρονιά φέρνει και ο εκτροχιασμός των στόχων στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.

Όπως μετέδωσε από χτες το protothema.gr, η “μαύρη τρύπα” από την υστέρηση των εσόδων στο συγκεκριμένο μέτωπο φτάνει για το 2012 τα 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ και η κάλυψή της θα αποτελέσει, προφανώς, αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Τρόικα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook