Πριν από επτά χρόνια, η Τζέιν Νάιτ ήταν μια πολυάσχολη σύζυγος και μητέρα, που πάλευε ολημερίς για να συνδυάσει την φροντίδα της οικογένειάς της με το δύσκολο πρόγραμμά της ως εναλλακτική θεραπεύτρια.

Σήμερα, η 48χρονη γυναίκα είναι μια ασθενής που έχει ήδη χάσει το ένα χέρι και τα πόδια της, και κινδυνεύει να χάσει και το άλλο χέρι στο εγγύς μέλλον. Η αιτία δεν είναι κάποιο τρομερό ατύχημα ή πρωτάκουστο νόσημα, αλλά μια αρρώστια που αφορά έναν στους 20 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έναν στους 10 στην Ελλάδα: τον διαβήτη.

Η κυρία Νάιτ είχε αφηγηθεί την περιπέτειά της στην βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ» και είχε κάνει μία μεγάλη παραδοχή: δεν θα είχε φτάσει εδώ που βρίσκεται, εάν φρόντιζε να ρυθμίζει καλά το σάκχαρό της και πρόσεχε όσα της έλεγαν οι γιατροί.

Αυτό, εξάλλου, ήταν και το μήνυμα που ήθελε να περάσει στον κόσμο: πως το αρρύθμιστο σάκχαρο «τρώει» τα αγγεία και τα νεύρα, καταστρέφοντας στην πορεία κάθε όργανο και ιστό του σώματος, από τα μάτια και τους νεφρούς έως την καρδιά και τα άκρα.

«Δεν θέλω να νιώσει κανείς οίκτο για μένα, θέλω ο κόσμος να διδαχτεί από την περίπτωσή μου», είχε πει. «Ο διαβήτης είναι ένα νόσημα που πρέπει να το σεβόμαστε, ειδάλλως οι επιπλοκές του είναι τρομακτικές. Από τη στιγμή που μου είπε ο γιατρός ότι έχω “ζάχαρο’, χρειάστηκα δύο δεκαετίες για να συνειδητοποιήσω ότι έχω κάτι πολύ σοβαρό – αλλά ήταν ήδη πολύ αργά».

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (ΕΜΕΔΙΠ) Χρήστος Μανές, διευθυντής του Παθολογικού Τμήματος & του Διαβητολογικού Κέντρου στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, ένας άνθρωπος κάθε 30 δευτερόλεπτα χάνει κάπου στον κόσμο ένα άκρο εξαιτίας του αρρύθμιστου διαβήτη.

Συνολικά, κάθε χρόνο ακρωτηριάζονται παγκοσμίως ένα εκατομμύριο άνθρωποι εξαιτίας του διαβήτη – και ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται 2.000 έως 3.000 Έλληνες που ετησίως έχουν την ίδια μοίρα.

Πληγή που δεν κλείνει

Η κυριότερη αιτία αυτών των ακρωτηριασμών είναι μια πληγή που δεν αντελήφθησαν οι ασθενείς, κατά τον γενικό γραμματέα της ΕΜΕΔΙΠ Νίκο Τεντολούρη, επίκουρο καθηγητή Παθολογίας και διευθυντή του Διαβητολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου «Λαϊκό». Υπολογίζεται ότι το 25% των ατόμων με διαβήτη εμφανίζει πληγή στα πόδια του τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.

Οι πληγές αυτές μπορεί να οφείλονται στην διαβητική νευροπάθεια ή στην διαβητική αγγειοπάθεια. Η πρώτη έχει ως συνέπεια να μην αντιλαμβάνεται ο ασθενής τον πόνο, την ζέστη κ.τ.λ., ενώ η δεύτερη οδηγεί σε απόφραξη των αγγείων και γάγγραινα.

Υπολογίζεται πως 240.000 έως 300.000 Έλληνες έχουν διαβητική νευροπάθεια και περίπου 120.000 έχουν διαβητική αγγειοπάθεια – συνεπώς, σχεδόν 400.000 άνθρωποι στη χώρα μας κινδυνεύουν από αυτό που οι ειδικοί συνοπτικά αποκαλούν «διαβητικό πόδι».

Ο δεκάλογος της πρόληψης

Για την προστασία των ποδιών, η ΕΜΕΔΙΠ συνιστά στους διαβητικούς τα εξής:

1. Να θυμάστε ότι «το πόδι που δεν πονά» δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι είναι υγιές.

2. Να ελέγχετε καθημερινά τα πόδια σας για τυχόν φουσκάλες, κάλους ή μικρές πληγές. Μην ξεχνάτε τις περιοχές ανάμεσα και κάτω από τα δάκτυλα.

3. Μην περπατάτε ποτέ ξυπόλητοι, εντός ή εκτός σπιτιού.

4. Μην ζεσταίνετε τα πόδια σας με θερμοφόρες ή κοντά σε σόμπα, τζάκι, καλοριφέρ κ.τ.λ. διότι μπορεί να πάθετε έγκαυμα και να μην το αντιληφθείτε.

5. Να αγοράζετε παπούτσια το απόγευμα που τα πόδια σας θα είναι πρησμένα και να μην μειώνετε το νούμερό τους, επειδή δεν τα νιώθετε πια να σας σφίγγουν. Φροντίστε επίσης να επιλέγετε μαλακά παπούτσια.

6. Αν παρουσιάσετε κάλο, πείτε το στον γιατρό σας, για να σας παραπέμψει σε άτομο με ειδική εκπαίδευση για να σας τον αφαιρέσει. Μην προσπαθήσετε να τον αφαιρέσετε μόνοι σας με αιχμηρά αντικείμενα ή με τα ειδικά επιθέματα αφαίρεσης κάλου από το φαρμακείο, διότι δεν είναι κατάλληλα για εσάς.

7. Να ενυδατώνετε καλά τα πόδια σας κάθε βράδυ μετά το ντους, αφού πρώτα τα στεγνώσετε καλά (μην ξεχνάτε τις περιοχές ανάμεσα στα δάκτυλα).

8. Αν την ώρα που περπατάτε νιώσετε κάτι να σας σφίγγει στην κνήμη, πείτε το στον γιατρό σας. Ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη βλάβης των αιμοφόρων αγγείων, ιδίως αν η αίσθηση είναι τόσο ενοχλητική, ώστε αναγκάζεστε να σταματήσετε να περπατάτε.

9. Να ελέγχετε την ενυδάτωση των ποδιών σας με το ειδικό αυτοκόλλητο επίθεμα (neuropad test) που σας έχει χορηγήσει ο γιατρός σας.

10. Κόψτε το κάπνισμα.

(Τα Νέα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook