Σε «πάγωμα» των επιστροφών φόρου και των συμψηφισμών έως το τέλος του έτους σε φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και προμηθευτές, προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συγκρατήσει το έλλειμμα που έχει ξεπεράσει εφέτος ακόμα και τον αναθεωρημένο στόχο του 9%.

Η απόφαση εληφθη σε σύσκεψη υπό τον Ευ.Βενιζέλο, στην οποία δεν συμμετείχε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, με αποτέλεσμα ο Παντελής Οικονόμου να εκφράσει εμμέσως τη δυσαρέσκειά του, εκδίδοντας αντίθετη εντολή, δηλαδή ζητώντας την αντικειμενικοποίηση του συστήματος επιστροφής των φόρων.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του στον γενικό γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, Ιωάννη Καπελέρη, την οποία κοινοποιεί στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, στον γενικό διευθυντή Οικονομικής Επιθεώρησης Ανάργυρο Κουτσιλιέρη και στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη, ο Παντελής Οικονόμου ζητά την αντικειμενικοποίηση του συστήματος επιστροφής των φόρων και τη στεγανοποίησή του από ενδεχόμενη διαφθορά.

Την ίδια ώρα, ο Ευ.Βενιζέλος έδωσε εντολή στους επικεφαλής των εφοριών να σταματήσουν τις επιστροφές φόρου σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και τους συμψηφισμούς τις τελευταίες ημέρες του έτους, σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου, η «μαύρη τρύπα» διευρύνθηκε στα 3,2 δισ. ευρώ περίπου, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να έχει εκτροχιασθεί και να πλησιάζει το 10% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα δημόσια έσοδα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου δεν εμφανίζουν καλή εικόνα, ωστόσο υψηλότερα από τα αναμενόμενα είναι τα έσοδα από το «χαράτσι» στα ακίνητα.