Με τον ξαφνικό θάνατο του Κιμ Γιονγκ – Ιλ, του επί 17 χρόνια ηγέτη της Βορείου Κορέας, η προσοχή τώρα στρέφεται στον 29χρονο γιο του, Κιμ Γιονγκ – Ουν, ο οποίος αμέσως μετά την είδηση θανάτου του πατέρα του ανακηρύχθηκε «Μέγας διάδοχος» από το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας. «Η στιγμή της αλήθειας για τη Βόρειο Κορέα έφθασε», γράφει το βρετανικό BBC, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του καθεστώτος.

«Το πιο παράδοξο καθεστώς επιβιώνει τα τελευταία 20 χρόνια ενώ οι περισσότερες μορφές του κομμουνισμού αλλού έχουν εξαφανιστεί ή μεταμορφωθεί σε κάτι πιο συνετό» αναφέρει, προσθέτοντας: «Η Βόρειος Κορέα έχει ήδη καταφέρει να προχωρήσει σε μία επιτυχημένη δυναστική μετάβαση σε ένα θεωρητικά κομμουνιστικό καθεστώς. Αυτό συνέβη όταν ο Κιμ Γιονκ – Ιλ διαδέχθηκε τον πατέρα του, τον ιδρυτή του καθεστώτος, τον αυτοαποκαλούμενο Μεγάλο Ηγέτη, Κιμ Γιονκ Ιλ – Σουνγκ, το 1994. Μπορούν να τα καταφέρουν ξανά;»

Υπάρχει μία βασική διαφορά μεταξύ των δύο, γράφει το BBC: Ο Κιμ Γιονγκ – Ουν, τον οποίο έσπευσαν να ονομάσουν Μεγάλο Διάδοχο, είναι ένας άπειρος νέος, χωρίς επιβεβαιωμένες απόψεις. Αντίθετα ο Κιμ Γιονγκ – Ιλ δέχθηκε μία προετοιμασία 30 χρόνων προκειμένου να διαδεχθεί τον πατέρα του. Ο Κιν Γιονγκ – Ουν κληρονομεί ένα δύσκολο έργο: πρέπει να ηγηθεί ενός καθεστώτος, που κινδυνεύει τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό. Και αυτό γιατί εκτός από τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας, κανείς δεν εξασφαλίζει την εσαεί υπακοή των φτωχών κατοίκων ενός απομονωμένου και εξαθλιωμένου κράτους.

Τι θα συμβεί λοιπόν; Πίσω από τη βιτρίνα της «ενότητας» η Βόρειος Κορέα θα βρεθεί αντιμέτωπη με αντιπαλότητες και σκληρές αποφάσεις. Η πρώτη αφορά τον ρόλο του Κιμ Γιονγκ – Nαμ, του μεγαλύτερου ετεροθαλούς αδελφού του Κιμ Γιονγκ – Iλ, ο οποίος ζει στην Κίνα, υπό την προστασία του Πεκίνου, και δεν ελήφθη υπόψη στους υπολογισμούς της διαδοχής.

Σε περίπτωση που ο Γιονγκ – Oυν δεν καταφέρει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του ρόλου του, ο μεγαλύτερος αδελφός του, γνωστός μεταρρυθμιστής, ίσως κληθεί να σώσει την κατάσταση. Eπειτα, υπάρχουν και οι θεσμικές αντιπαλότητες: το κόμμα, ο στρατός και το υπουργικό συμβούλιο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έρθουν σε σύγκρουση για το «μερίδιό» τους στην εξουσία.

Με το καθεστώς να αρνείται την εφαρμογή φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων και την πυρηνική του εμμονή, το μέλλον της χώρας καθίσταται αβέβαιο, καθώς έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας και ειδικά της γειτονικής Νοτίου Κορέας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ποιός θα ελέγχει πραγματικά τα πυρηνικά της χώρας μετά τον θάνατο του Κιμ Γιονκ – Iλ; Τι θα συνέβαινε με τα όπλα αν ξεσπούσε στην Πιονγκγιάνγκ μια σφοδρή μάχη για την εξουσία; Και τέλος τι θα συνέβαινε αν αυτή η διαμάχη κλιμακωνόταν σε αντιπαράθεση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι οποίες έχουν σχέδιο επέμβασης στην Βόρειο Κορέα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης;

Ολοι ελπίζουν ότι ο Κιμ Γιονγκ – Ουν θα ρίξει ορισμένους «τοίχους» και θα «ανοίξει» τη χώρα του στη διεθνή κοινότητα. «Αλλά δεν υπάρχουν εγγυήσεις γι\’ αυτό. Πρόκειται για μία αγωνιώδη στιγμή», καταλήγει το BBC.

(Βήμα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook