Διεθνή κατακραυγή και σοκ στον αραβικό κόσμο έχουν προκαλέσει φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν τον βάναυσο ξυλοδαρμό, στην πλατεία Ταχρίρ της Αιγύπτου, μιας άγνωστης γυναίκας που είναι γυμνή από την μέση και επάνω.

 Το εσώρουχό της φαίνεται καθαρά, ένα ταμπού στον μουσουλμανικό κόσμο, ενώ η άσκηση τέτοιας βίας επιβεβαιώνει ότι η επανάσταση στην Αίγυπτο έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμη.

Η γυναίκα είναι νέα, αδύνατη και ξανθιά. Εχει πέσει ανάσκελα, περικυκλωμένη από τέσσερις στρατιώτες, δύο από τους οποίους την σέρνουν από τα χέρια, που τα έχει σηκώσει πάνω από το κεφάλι της. Αντιστέκεται και κάποια στιγμή ίσως να έχει λιποθυμήσει.

Κανείς δεν ξέρει, επειδή το πρόσωπό της δεν φαίνεται στις φωτογραφίες και το βίντεο. Φοράει τζιν παντελόνι και αθλητικά παπούτσια. Αλλά το πιο σοκαριστικό είναι ότι φαίνεται καθαρά, γυμνός ο κορμός της: βλέπει κανείς καθαρά την κοιλιά της, το μπλε σουτιέν, τα χέρια της.

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/C8409B577314D4B3456BF9497DADAD43.jpg

Γύρω από τον γυμνό ήμισυ του σώματός της, σαν θλιβερό μαύρο φωτοστέφανο, τεκμήριο βάρβαρης καταστολής, είναι η αμπάγια, το φαρδύ ένδυμα που έχει σκιστεί και δείχνει ότι η κοπέλα φορούσε χιτζάμπ, όπως ορίζουν οι θρησκευτικοί μουσουλμανικοί κανόνες.

Πριν από έξι χρόνια, όταν λαϊκές διαμαρτυρίες άρχισαν να εμφανίζονται στους δρόμους της Αιγύπτου, καθώς οι άνθρωποι του Χόσνι Μουμπάρακ κατηγορήθηκαν για νοθεία στις βουλευτικές εκλογές του 2005, το καθεστώς πέρασε στην αντεπίθεση - όχι μόνο με την παραδοσιακή βία από τους άνδρες της Κεντρικής Ασφαλείας - αλλά με έναν νεωτερισμό: δυνατοί, εκπαιδευμένοι παραστρατιωτικοί έδερναν τους άνδρες διαδηλωτές, αλλά και τις γυναίκες, αφού πρώτα τους έσκιζαν τα ρούχα, εκμεταλλευόμενοι την περίσταση για σωματική επαφή.

Η «ιδέα» ήταν να υπονοηθεί ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις ήταν αμφιβόλου ηθικής.