Σε μια πιο προωθημένη θέση για την υποστήριξη των δημοτών που δεν πληρώνουν το χαράτσι της ΔΕΗ προχώρησε ο Δήμος Ηρακλείου μετά από πίεση των πολιτών που κατέκλυσαν την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ζητώντας έμπρακτη στήριξη του αγώνα τους.

Στη συνεδρίαση της 19ης Δεκεμβρίου βρέθηκαν αντιπροσωπείες των πολιτών κατά του χρέους αλλά και των λαϊκών επιτροπών από τις γειτονιές της πόλης, όπως ο Μασταμπάς, το Ατσαλένιο, ο Αγ. Ιωάννης κτλ. Το ζήτημα των χαρατσιών μπήκε εκτός ημερησίας διάταξης με τις παρατάξεις της Λαϊκής συσπείρωσης (Μ. Συντυχάκης) και της Ανθρώπινης Πόλης (Κ. Καμπιτάκης) να ζητούν τη δέσμευση του δήμου ότι θα απαιτήσει από τη ΔΕΗ να μη γίνει καμία διακοπή για το χαράτσι αλλά και ότι θα επανασυνδέει με δικά του συνεργεία το ρεύμα όπου και αν αυτό διακοπεί.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος τόνισε ότι υποστηρίζει τα αιτήματα των πολιτών αν και διαφώνησε με τις προτάσεις για επανασύνδεση του ρεύματος από τον Δήμο λέγοντας πως δεν μπορεί να υποχρεώσεις τα συνεργεία του Δήμου να προχωρήσουν σε παράνομες πράξεις.  Ωστόσο, μετά από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής της αντιπολίτευσης ο κ. Κουράκης ζήτησε να φτιαχτεί ένα κοινό ψήφισμα, υιοθετώντας ακόμα και τη θέση για πλήρη κατάργηση του χαρατσιού και επιβολή φορολογίας την μεγάλη ακίνητη περιουσία. Για το επίμαχο θέμα της επανασύνδεσης, προτάθηκε να γίνει συνάντηση με το σωματείο εργαζομένων του Δήμου ώστε να διερευνηθούν οι προθέσεις των εργαζομένων.

«Προσωπική επιλογή η επανασύνδεση»

Σε δηλώσεις του στο Flashnews.gr ο Ευτύχης Σαρτζετάκης, εκπρόσωπος των εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου και μέλος του συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ δηλώνει πως όντως κανένας υπάλληλος δεν μπορεί να υποχρεωθεί από το δήμο να προβεί σε επανασύνδεση. «Πολλοί από μας και εγώ προσωπικά, όπως έχω πει και στις συνελεύσεις των πολιτών που δεν πληρώνουν, είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε επανασυνδέσεις ρεύματος. Αυτό όμως είναι ιδιωτική κίνηση και την αποφασίζει ο καθένας μόνος του. Ο Δήμος δεν έχει τη νομιμοποίηση να επιβάλει στους ηλεκτρολόγους υπαλλήλους του να σηκώσουν τους διακόπτες και το σωματείο μας είναι αρνητικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Σαρτζετάκης, ήδη πανελλαδικά οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ έχουν δηλώσει πως για περιπτώσεις απλήρωτων χαρατσιών θα συστήσουν οι ίδιοι ομάδες ηλεκτρολόγων που θα σηκώνουν τους διακόπτες, εκεί όπου οι εργολάβοι της εταιρίας θα έχουν κόψει την παροχή. «Σε αυτούς θα μπορούσαν να προστεθούν και τα μέλη του συνδέσμου εργοληπτών στους οποίους επίσης μπορεί να απευθυνθεί ο Δήμος για να συστήσει ομάδες επανασύνδεσης του ρεύματος. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό είναι προσωπική στάση του καθενός και δεν μπορεί να επιβληθεί σε κανέναν υπάλληλο».

Ομόφωνο ψήφισμα

Την Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσουν οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου Ηρακλείου με  τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να καταλήξουν στη διατύπωση κοινού ψηφίσματος στη βάση της συζήτησης που έγινε τη Δευτέρα. Το ψήφισμα θα σκληραίνει τη στάση του Δήμου έναντι της κυβέρνησης για το θέμα του ειδικού τέλους ζητώντας την πλήρη κατάργησή του ενώ θα διευρύνει και τον κύκλο των επιτροπών στις οποίες θα καλούνται οι δημότες να καταθέτουν τους λογαριασμούς με το απλήρωτο χαράτσι. Στο εξής θα συλλέγονται λογαριασμοί στο κιόσκι των Πολιτών κατά του Χρέους στην Πλ. Ελευθερίας, στο Εργατικό Κέντρο, αλλά και στις λαϊκές επιτροπές γειτονιάς που έχει συστήσει το ΠΑΜΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση. 

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας υπήρξε καταρχήν συμφωνία ώστε μετά τις διατυπώσεις και τη συγχώνευση των προτάσεων το ψήφισμα να εκδοθεί ομόφωνα.

 

Μάριος Διονέλλης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook