Στα 460 εκ. ευρώ περίπου θα ανέλθει η συνεισφορά της Κύπρου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εάν και εφόσον αυτά χρειαστούν για να συνδράμει το Ταμείο στην οικονομική στήριξη κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε κατά την τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και των Υπουργών Οικονομικών των υπολοίπων κρατών της ΕΕ, σε μία προσπάθεια να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε το διήμερο 7 και 8 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε το θέμα της ενίσχυσης του ταμείου του ΔΝΤ, καθώς και η μετατροπή του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, EFSF, στο Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας, ESM, ο οποίος αποφασίστηκε, όπως είπε, να εφαρμοστεί ένα χρόνο νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2012, αντί του Ιουνίου 2013.

Όσον αφορά στην απόφαση που λήφθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για αύξηση της ευρωπαϊκής συνεισφοράς στο ΔΝΤ κατά 200 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 150 δισ.ευρώ θα προέρχονταν από τις χώρες της Ευρωζώνης και 50 δισ. ευρώ από τα υπόλοιπα κράτη μέλη, ο κ. Καζαμίας είπε ότι σε αυτό εναντιώνεται η Μεγάλη Βρετανία, η οποία, σύμφωνα με την τοποθέτηση της στην τηλεδιάσκεψη, «θέλει να λάβει την απόφαση της στα πλαίσια των G20».

«Καταβάλλεται μια προσπάθεια οι άλλες χώρες της ΕΕ που είναι εκτός Ευρωζώνης να καλύψουν τα υπόλοιπα 50 δισ.ευρώ για να συμπληρωθούν τα 200 δισ.ευρώ», δήλωσε ο κ. Καζαμίας, προσθέτοντας ότι «τα σίγουρα είναι τα 150 δισ. ευρώ που θα παραχωρήσουν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook