Την ενίσχυση των αρμόδιων τοπικών φορέων προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του ιού HIV σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, ζητεί ο Ευτύχης Δαμιανάκης, με ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κάνει αναφορά στα πορίσματα έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων AIDS μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η οικονομική ύφεση θεωρείται υπεύθυνη για τη αδυναμία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν πιο ενισχυμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο Χανιώτης βουλευτής αναφέρει ακόμη, με βάση τα πορίσματα διημερίδας για τα ναρκωτικά που διοργανώθηκε στην Κρήτη, ότι από τότε που λειτούργησε το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) «Αριάδνη» αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός όσων ζητούν βοήθεια.

Με δεδομένο ότι η εξάρτηση στα ναρκωτικά διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή, στα Χανιά έχουν καταγραφεί 2.500 ηρωινομανείς, ενώ παρατηρείται αύξηση της χρήσης ψυχοφαρμάκων.

Ο κ. Δαμιανάκης σημειώνει ότι παρότι «η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη χαμηλά στη σχετική ευρωπαϊκή κατάταξη, η αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών χαρακτηρίζεται ως ανησυχητική». Και προσθέτει ότι «στους στόχους των Κινητών Μονάδων Θεραπείας συμπεριλαμβάνεται και η μείωση των κινδύνων εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών με τον έλεγχο της κοινής χρήσης σύριγγας, μια δράση που λειτουργεί αποτρεπτικά στην εξάπλωση του ιού του AIDS στους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών».