Την ενίσχυση των αρμόδιων τοπικών φορέων προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του ιού HIV σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, ζητεί ο Ευτύχης Δαμιανάκης, με ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κάνει αναφορά στα πορίσματα έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων AIDS μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η οικονομική ύφεση θεωρείται υπεύθυνη για τη αδυναμία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν πιο ενισχυμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο Χανιώτης βουλευτής αναφέρει ακόμη, με βάση τα πορίσματα διημερίδας για τα ναρκωτικά που διοργανώθηκε στην Κρήτη, ότι από τότε που λειτούργησε το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) «Αριάδνη» αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός όσων ζητούν βοήθεια.

Με δεδομένο ότι η εξάρτηση στα ναρκωτικά διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή, στα Χανιά έχουν καταγραφεί 2.500 ηρωινομανείς, ενώ παρατηρείται αύξηση της χρήσης ψυχοφαρμάκων.

Ο κ. Δαμιανάκης σημειώνει ότι παρότι «η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη χαμηλά στη σχετική ευρωπαϊκή κατάταξη, η αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών χαρακτηρίζεται ως ανησυχητική». Και προσθέτει ότι «στους στόχους των Κινητών Μονάδων Θεραπείας συμπεριλαμβάνεται και η μείωση των κινδύνων εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών με τον έλεγχο της κοινής χρήσης σύριγγας, μια δράση που λειτουργεί αποτρεπτικά στην εξάπλωση του ιού του AIDS στους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook