Σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης με αρνητικές προοπτικές (Rating Watch Negative – RWN) έθεσε η Fitch Ratings την πιστοληπτική αξιολόγηση των κυπριακών τραπεζών, καθώς και τεσσάρων γαλλικών οίκων.

Συγκεκριμένα, σε αρνητικό αναθεώρησε η Fitch το outlook για τις γαλλικές Societe Generale, Groupe BPCE, Dexia Credit Local και La Banque Postale.

Επίσης, στο στόχαστρο του οίκου αξιολόγησης μπήκαν οι Τράπεζα Κύπρου, Marfin Popular Bank και Ελληνική Τράπεζα, με τους αναλυτές της Fitch να κάνουν λόγο για επιδείνωση του προφίλ πιστωτικού κινδύνου και αποδυνάμωση της κερδοφορίας των κυπριακών τραπεζών, λόγω της σημαντικής έκθεσής τους στο ελληνικό κρατικό χρέος και στην ελληνική οικονομία.

Επισημαίνει επίσης ότι οι κυπριακές τράπεζες αντιμετωπίζουν ένα «πιο προκλητικό εγχώριο λειτουργικό περιβάλλον, λόγω της ανάγκης για την υιοθέτηση μέτρων λιτότητας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δημοσιονομικές αποκλίσεις».

Η Fitch σημειώνει επίσης ότι η ενέργεια αυτή ακολουθεί την απόφασή της να θέσει σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης με αρνητικές προοπτικές την αξιολόγηση της Κύπρου μαζί με το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Σλοβενία, την Ιταλία και την Ιρλανδία.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook