Μια νέα ορμονοθεραπεία σε μορφή χαπιού μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση να αποφύγουν τα δυσάρεστα συμπτώματα της, όπως οι εξάψεις. Και όχι μόνο αυτό: σύμφωνα με ιταλούς επιστήμονες το χάπι μπορεί να δώσει επίσης σημαντική «ώθηση» στη σεξουαλική ζωή των εμμηνοπαυσιακών γυναικών.

Οι ειδικοί ζητούν μάλιστα τη διεξαγωγή ενδελεχών δοκιμών προκειμένου να
προσδιοριστεί εάν η νέα ορμονοθεραπεία θα μπορούσε να αποτελέσει
εναλλακτική της συμβατικής θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης που
λαμβάνουν πολλές γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

Η μελέτη

Σύμφωνα με άρθρο της ιστοσελίδας tovima.gr, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πίζας στην Ιταλία μελέτησαν 48 γυναίκες που εμφάνιζαν συμπτώματα εμμηνόπαυσης και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η λήψη χαμηλών δόσεων της ορμόνης DHEA (διϋδροεπιανδροστερόνη) μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική ζωή των γυναικών και συγχρόνως να τις ανακουφίσει από συμπτώματα όπως οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις.

Η DHEA παράγεται με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό. Τα επίπεδά της φθάνουν στο ανώτατο σημείο τους γύρω στην ηλικία των 25 ετών και στη συνέχεια εμφανίζουν σταδιακή πτώση. Η εξωγενής λήψη της ορμόνης μπορεί να γίνει με τη μορφή ταμπλέτας, επιθεμάτων ή ενέσεων και υπό αυστηρή ιατρική παρακολούθηση.

Στο πλαίσιο της μελέτης, 12 από τις εθελόντριες λάμβαναν μόνο βιταμίνη D και ασβέστιο ως προληπτική στρατηγική για την αποφυγή της οστεοπόρωσης – οι συγκεκριμένες γυναίκες δεν επιθυμούσαν να λάβουν τη συμβατική θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT). Οι υπόλοιπες 36 γυναίκες μοιράστηκαν σε τρεις ομάδες: οι εθελόντριες της πρώτης ομάδας έλαβαν DHEA, της δεύτερης HRT η οποία περιείχε οιστρογόνα και προγεστερόνη και της τρίτης το συνθετικό στεροειδές τιβολόνη.

Στη συνέχεια οι ερευνητές κατέγραψαν τα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα των γυναικών καθώς και τη σεξουαλική επιθυμία και δραστηριότητά τους με χρήση ερωτηματολογίων.

Βελτίωση με τις ορμονοθεραπείες

Μετά από 12 μήνες παρακολούθησης όλες οι γυναίκες που λάμβαναν θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης εμφάνισαν βελτίωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, εκτός από εκείνες που λάμβαναν μόνο ασβέστιο και βιταμίνη D.

Συγχρόνως πολύ υψηλότερο σκορ σε ό,τι αφορούσε τη σεξουαλική επιθυμία και δραστηριότητα εμφάνιζαν οι γυναίκες που λάμβαναν είτε HRT είτε DHEA – όχι όμως και εκείνες που λάμβαναν βιταμίνη D και ασβέστιο. Ελαφρά βελτίωση στη σεξουαλική ζωή των γυναικών παρατηρήθηκε και με τη λήψη τιβολόνης η οποία όμως δεν κρίθηκε στατιστικά σημαντική, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «Climacteric» της Διεθνούς Εταιρείας για την Εμμηνόπαυση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης καθηγητή Αντρέα Γκενατσάνι «η δοκιμή μας ήταν μικρού εύρους. Απαιτούνται τώρα μεγαλύτερες μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθεί εάν αυτά τα πρώτα αποτελέσματά μας ισχύουν».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook